tsipras-favorable-a-l-idee-de-paris-de-lier-dette-et-croissance

El primer ministre de Grècia, Alexis Tsipras, ha convocat per a finals de la setmana vinent una moció de confiança per legitimar el seu govern després de la sortida de la coalició del partit Grecs Independents en protesta per l'acord assolit amb Macedònia.

El president del Parlament, Nikos Voutsis, ha plantejat que la moció de confiança podria començar a debatre durant el matí d'aquest mateix dimarts i es votaria ja dimecres a la nit.

La sortida de Grecs Independents elimina la majoria parlamentària de què gaudia el primer ministre. El partit tenia set diputats, imprescindibles perquè la formació de Tsipras dominés l'hemicicle, en comptar només amb 145 dels 300 escons.

Així, Tsipras ha declarat aquest diumenge que "la decisió està presa" i "s'ha informat al president del Parlament l'inici immediat del procés, tal com apareix recollit en la Constitució, per renovar la confiança en el govern", segons declaracions recollides pel diari Kathimerini en la seva edició digital.

El líder de Grecs Independents, Panos Kammenos, ha dimitit aquest diumenge del seu càrrec de ministre de Defensa i ha anunciat que s’endurà amb ell els sis ministres del govern que pertanyen al seu partit. També ha declarat que no donarà suport a Tsipras en la moció de confiança.

Aquest escenari complica encara més la situació per la Coalició de l'Esquerra Radical (SYRIZA) de Tsipras, que arrossega un desavantatge d'entre vuit i 12 punts en les enquestes respecte al partit conservador Nova Democràcia, també oposat a l'acord amb Macedònia, però els analistes polítics alerten que tot sembla preparat i pactat prèviament.

L'aritmètica parlamentària permetrà ratificar l'acord i donar a Tsiparas un nou mandat ratificat pel Parlament mentre Grecs Independents satisfaria les seves bases en el seu rebuig al pacte amb Macedònia.

En la moció de confiança Tsipras comptaria, a més, amb el suport de la ministra de Seguretat Ciutadana, Katerina Papacosta, el diputat d’El Riu (To Potami) Spyros Danellis, i quatre diputats de Grecs Independents: la ministra de Turisme, Elena Kountoura; i viceministre d'Agricultura, Vassilis Kokkalis; Thanassis Papachristopoulos i Costes Zouraris, de manera que sumarien els 151 vots necessaris.

Fins i tot podrien ser 152, si també vota a favor de Tsipras el diputat de la Unió Centrista Yannis Saridis, que ja ha donat suport als pressupostos, una aritmètica que també seria vàlida per a l'aprovació de l'Acord de Prespes. A més, només deixarien el govern el ministre de Defensa, Kammenos, i la seva viceministra, Maria Kollia-Tsaroucha, tots dos amb les mans lliures ara per entrar en precampanya electoral per intentar mantenir la seva representació parlamentària.

Noticias relacionadas

contador