la bce achetera des actifs au moins jusqu en mars 2022 dit villeroy

Aquest dijous s'ha conegut la decisió de política monetària del Banc Central Europeu (BCE) del mes de setembre, durant la qual el Consell de Govern de l'organisme presidit per Christine Lagarde ha mantingut tipus d'interès i ha complert amb el que esperava el mercat. Així, ha anunciat que seguirà efectuant compres netes d'actius en el marc del Programa de Compres d'Emergència de la Pandèmia (PEPP per les sigles en anglès) amb una dotació total d'1,85 bilions d'euros almenys fins al final de març de 2022 i, en tot cas, fins que consideri que la fase de crisi del coronavirus ha acabat. Però endurant els propers mesos ho farà a un ritme més lent que durant els dos trimestres anteriors.

"Sobre la base d'una avaluació conjunta de les condicions de finançament i de les perspectives d'inflació, el Consell de Govern considera que poden mantenir unes condicions de finançament favorables amb un ritme de compres netes d'actius en el marc del PEPP lleugerament inferior", ha anunciat el BCE al comunicat que acompanya les reunions de política monetària. Això sí, no ha aclarit si el volum tornarà al d'inicis d'any o s'ubicarà en alguna franja intermèdia.

El BCE compra actualment 80.000 milions d'euros al mes en el marc del PEPP i 20.000 milions d'euros al mes amb el programa APP, xifres que sumen un total de 100.000 milions. I en general, el consens dels experts consultats per Bolsamanía creu que el ritme tornarà a nivells previs a l'acceleració anunciada al març. Per tant, els estímuls del PEPP es retallarien als 60.000 milions d'euros al mes, en línia amb el ritme de compres de principis d'any. Però l'institut emissor no ha confirmat aquest extrem.

El Consell de Govern ha de fer les compres amb flexibilitat d'acord amb les condicions del mercat i amb vista a evitar un enduriment de les condicions de finançament que sigui incompatible amb l'objectiu de contrarestar l'impacte a la baixa de la pandèmia en el camí d'inflació projectada. D'altra banda, "la flexibilitat de les compres al llarg del temps, entre diferents classes d'actius i entre jurisdiccions seguirà recolzant la transmissió fluïda de la política monetària", diu el banc central.

I afegeix: "Si les condicions de finançament favorables poden mantenir-se amb uns fluxos de compres d'actius que no esgoten la dotació del PEPP durant l'horitzó de les compres netes del programa, no caldrà utilitzar la seva dotació íntegrament. Així mateix, aquesta dotació pot recalibrar-se, si cal, per mantenir unes condicions de finançament favorables que contribueixin a contrarestar l'impacte negatiu de la pandèmia en el camí de la inflació".

El Consell del Govern continuarà reinvertint el principal dels valors adquirits en el marc del PEPP que vencen almenys fins al final de 2023. Quant a les compres netes en el marc de l'APP continuaran a un ritme mensual de 20.000 milions d'euros.

Quant als tipus d'interès, tal com era àmpliament esperat, aquests s'han mantingut inalterats. La taxa de les operacions principals de finançament i els tipus d'interès de la facilitat marginal de crèdit i de la facilitat de dipòsit es mantindran sense variació al 0,00%, 0,25% i -0,50%, respectivament.

Per donar suport al seu objectiu simètric d'inflació del 2% i en línia amb la seva estratègia de política monetària, "el Consell de Govern espera que els tipus d'interès oficials del BCE continuïn als seus nivells actuals, o a nivells inferiors, fins que observi que la inflació se situa al 2% bastant abans del final del seu horitzó de projecció i de forma duradora en la resta d'aquest horitzó, i consideri que el progrés realitzat de la inflació subjacent està prou avançat per ser compatible amb una estabilització de la inflació al 2% a mitjà termini", ha agregat. "Això també podria implicar un període transitori en què la inflació sigui moderadament superior a l'objectiu".

Noticias relacionadas

contador