ep el jugador del fc barcelona leo messi en una campana con adidas
ADIDAS

El FC Barcelona perd més que un jugador. La sortida de Messi pot costar-li al club un 11% del seu valor de marca, és a dir, que pot perdre fins a 137 milions d'euros dels 1.266 milions de la seva valoració el 2021. La pèrdua potencial correspon a 77 milions en ingressos comercials, 17 milions pels ingressos del dia del partit i resultats al terreny de joc i 43 milions en vendes de samarretes i marxandatge que deixaria d'ingressar el club blaugrana.

Aquestes són les estimacions de la consultora Brand Finance. La seva directora general, Teresa de Lemus, comenta que "Messi és sinònim de la marca Barcelona i ha estat el talismà del club des que va esclatar en escena fa 15 anys. La seva presència al club sense dubte li ha permès atreure seguidors, abonats, millors jugadors, gerents, acords comercials i guanyar trofeus. La seva sortida pot costar molt al club i provocar una dolorosa disminució de la valor de la marca".

En detall, per ingressos comercials, el seu impacte global de la marca personal de Messi el converteix en un atleta molt atractiu per als patrocinadors corporatius i la seva presència al club indubtablement ha permès que el FC Barcelona atregui acords de patrocini més lucratius. Messi té més de 240 milions de seguidors a Instagram, més del doble que els del compte oficial del FC Barcelona, ​​una dada que personifica la popularitat i el valor que pot aportar a qualsevol equip només a través dels seus seguidors. El valor de marca en risc només vinculat als ingressos comercials s'estima al voltant de 77 milions.

Pel que fa a l'actuació al camp i Matchday, la consultora diu no poder assegurar com funcionarà el Barcelona després de la seva sortida, "però sí que podem afirmar que Messi ha tingut un impacte colossal en el seu acompliment al llarg dels anys i ha atret una quantitat significativa de seguidors al club". Messi ha marcat més de 30 gols per temporada des de 2008/2009, cosa que ha portat el club a guanyar una gran quantitat de triomfs durant aquests anys. El Barcelona encara presenta una alineació plena d'estrelles, però els portarà temps adaptar-se a jugar sense el seu home clau. L'absència de Messi al terreny de joc podria costar-li al Barcelona fins a 17 milions el valor de marca.

VENDA DE SAMARRETES

Sobre la venda marxandatge, segons els informes, les vendes de samarretes de Messi van generar més de 200 milions, dels quals el club recapta al voltant del 10%-15%, uns 30 milions, i el fabricant de equipacions Nike en gaudeix de la major part. Pel que fa a la sortida de Messi, aquesta també pot ocasionar pèrdues en els ingressos de Nike si les vendes de comercialització del Barcelona disminueixen. Sense el famós 'Messi Nº.10' a les botigues del club, el Barcelona podria perdre 43 milions d'euros en valor de marca.

La consultora explica que el valor de marca s'ha de mesurar projectivament, és a dir, calculant quant valor addicional podria generar Messi per al Barcelona durant la resta de la seva carrera si s'hi quedés. Recorden que amb la partida de Cristiano Ronaldo del Reial Madrid el 2018, el valor de la marca de el club va disminuir un 19%. El club ha lluitat per replicar el seu èxit al terreny de joc des que la superestrella portuguesa se'n va anar a la Juventus. Aquest any tampoc es va triar cap jugador del Reial Madrid per a la selecció espanyola 2020, cosa que apunta la lluita del club per substituir la seva partida.

Ara, consideren que el Barça pot patir un impacte molt similar. Les accions i el rendiment futurs del club poden tenir un paper crucial en la mitigació del risc de la dolorosa fugida de valor de marca. Naturalment, el valor en risc depèn en gran mesura de com reaccioni i dels resultats del Barcelona un cop que Messi abandoni el club. Si aconsegueixen atraure altres jugadors estrella que puguin ajudar a obtenir millors resultats al terreny de joc, impulsar la venda de samarretes i ofertes comercials, l'impacte podria ser limitat.

El FC Barcelona és actualment la segona marca de clubs de futbol més valuosa del món, segons l'informe Brand Finance Football 50 2021. S'espera que la partida de Messi tingui efectes adversos directes sobre els ingressos de patrocini futurs de Barcelona, ​​ingressos comercials i els ingressos del dia del partit. També podria contribuir indirectament a una disminució del valor de la marca, ja que la fortalesa de la marca del Barcelona pot debilitar-se amb la disminució de les percepcions dels fans i el seguiment global del club en risc de contreure.

"Hi ha unes normes aprovades per tots els clubs que són d'obligat compliment. La decisió de LaLiga de mantenir les regles de joc net i lluitar per una lliga més igualitària podria augmentar la seva competitivitat i impulsar el seu atractiu a llarg termini, fins i tot a costa de perdre un jugador estrella com Leo Messi ara", comenten.

Noticias relacionadas

contador