• Cap de les parts ha posat cap oposició al fet que Peña sigui el responsable de redactar el laude d'obligat compliment
ep marcos pena 20170222122504
EUROPA PRESS

El Govern ha designat de manera definitiva Marcos Peña, president del Consell Econòmic i Social, com a àrbitre entre els treballadors dels controls de seguretat de passatgers de l'Aeroport de Barcelona-El Prat i l'empresa Eulen.

El Govern ha designat de manera definitiva Marcos Peña, president del Consell Econòmic i Social, com a àrbitre

Un cop proposat el nom de l'àrbitre divendres passat, 18 d'agost, i transcorregut el termini per realitzar al·legacions per les parts, li correspon al Govern designar-lo definitivament i comunicar-ho a l'empresa i als treballadors, com ja ho ha fet, segons el comunicat fet públic aquest matí per part del Ministeri de Foment.

Penya disposa ara de 10 dies a comptar de l'endemà de la notificació per emetre el laude. D'aquesta manera, continua el procediment d'arbitratge obligatori que va acordar el Consell de Ministres dimecres passat, 16 d'agost, durant una reunió extraordinària, com a solució a la convocatòria de vaga de 24 hores indefinida dels treballadors d'Eulen que exerceixen el seu treball als controls de seguretat de passatgers del Prat.

VETERÀ EN NEGOCIACIONS COL·LECTIVES

Marcos Peña Pinto, de 69 anys, és llicenciat en Dret i funcionari del Cos Superior d'Inspectors de Treball i Seguretat Social des de 1972. Ha estat conseller laboral a l'Ambaixada Espanyola a Roma (1984-1989), secretari general de Salut (1991- 1992) i secretari general d'Ocupació (1993-1996). Des de 2006 és president del Consell Econòmic i Social d'Espanya, òrgan del qual forma part com a expert des de 2005. A més, Penya està especialitzat en negociacions col·lectives de treball i ha estat àrbitre i mediador de diferents conflictes laborals a escala nacional.

EL COMITÈ DE VAGA D’EULEN ANUNCIA NOVES ATURADES

Després de parar les aturades previstes amb motiu de l'atemptat terrorista de Barcelona el passat dijous, el comitè d'empresa d’Eulen ha tornat a la càrrega i, segons recull l'agència EFE, convocarà "en breu" una altra vaga pels acomiadaments i sancions que, segons ha denunciat, la direcció ha realitzat durant els últims dies.

"Amb aquest laude no podrem seguir amb la vaga, però el comitè convocarà una altra vaga en breu pels acomiadaments i sancions"

La plantilla es troba a l'espera de conèixer la redacció del laude obligatori redactat per Marcos Peña i que ha de resoldre el conflicte laboral entre Eulen i els treballadors de l'Aeroport de Barcelona-El Prat. La portaveu del comitè, Purificación Infante, ha explicat que "amb aquest laude no podrem seguir amb la vaga, però el comitè convocarà una altra vaga en breu pels acomiadaments i sancions dels companys a causa del conflicte laboral".

EL SECTOR AERI ACAPARA EL MAJOR NOMBRE DE LAUDES

La primera vegada que es va imposar un arbitratge obligatori després de la restauració de la democràcia a Espanya va ser a l'estiu de 1981, quan la Direcció General de Treball el va utilitzar per acabar amb la vaga de gasolineres que, amb una altra convocada per pilots d'Iberia, incidia en els moviments estivals de viatgers. El sector dels transports ha estat històricament el que ha provocat més arbitratges obligatoris. El 1992, el Consell de Ministres ho va imposar per al conflicte de neteja al Metro de Madrid i l'aeroport de Madrid-Barajas després d'una vaga de 23 dies.

I dins dels transports, el sector aeri acapara el major nombre de laudes, i en concret són els treballadors de l'aerolínia Iberia els que més vegades han hagut d'acatar els arbitratges. Va passar al juliol de 1984, quan van respondre a l'anunci d'un Expedient de Regulació d'Ocupació (ERO) presentat per l'empresa, i que va ser retirat dies després de l'arbitratge impost. També el 2001 quan negociaven el conveni amb l'empresa, cosa que va provocar suspensions de vols, i també el 2012 després de la creació de la seva filial de baix cost Iberia Express per un conflicte amb els seus pilots. Un any abans, el 2011, l'exministre de Treball Manuel Pimentel va arbitrar en el conflicte entre AENA i els controladors aeris.

La potestat per promoure un laude també pot correspondre a governs autonòmics com la Generalitat de Catalunya

La potestat per promoure un laude també pot correspondre a governs autonòmics com la Generalitat de Catalunya, que al setembre de 1988 va dictar-ne un per acabar amb els retards en les obres per als Jocs Olímpics de Barcelona que havia generat el conflicte entre patronal i sindicats del sector de la construcció. El 1996, la Generalitat també va recórrer a un laude per acabar amb una vaga indefinida al sector de la neteja. Una cosa semblant al que va passar al País Basc el 1993. El Govern basc també va ordenar un arbitratge el 1994 per posar fi a una vaga de 22 dies a l'empresa Transports Col·lectius (TCSA) de Bilbao.

Noticias relacionadas

contador