urbascb2

Urbas s'ha disparat un 250% en aquestes gairebé dues setmanes, i és el segon valor del mercat espanyol que més avança enguany i no para d'anunciar moviments estratègics que l'han posada en boca de tothom. La immobiliària vol diversificar-se, i per a això ha decidit invertir en mineria, amb la compra d'un jaciment de feldespat a Lugo. També en construcció, després d'adquirir la basca Murias al març, el que li va suposar una injecció de més de 30 milions d'euros, i ara ha pres el control de l'alacantina Ecisa després d'arribar a un acord amb el grup de Qatar Al Alfia.

  • 0,00€
  • -2,38%

Amb tot, fa l'efecte que l'empresa ha oblidat els temps del risc de fallida, d'ampliacions de capital polèmiques i de moure's al caire del precipici. No obstant això, no deixa de ser una companyia en una situació per a alguns "estranya", que està intentant recompondre's i, el més important per a l'inversor, que cotitza a uns preus (0,02 euros) que la descarten com a opció de compra, segons els experts consultats per Bolsamanía.

Alberto Iturralde, analista independent, té clar que "te la jugues" si inverteixes en Urbas. "Pots jugar-te-la i que et surti bé, i llavors tens la sensació que pots preveure alguna cosa. Però la realitat és que, amb aquesta mena de companyies, no pots preveure res, així que el pitjor que et pot passar és que et surti bé a la primera". Qui inverteix ara en Urbas s'oblida de tots els que estan "enganxats" en aquesta empresa, a preus molt més alts, perquè en el seu moment se la van jugar, explica. "Tots ells van caure en l'error en el passat", avisa Iturralde.

Quan preguntes a un expert per Urbas, especialment si aquest és un analista fonamental, el primer que fa és mostrar la seva estranyesa, atès que aquest és un títol molt petit i que cap firma no el segueix, i el segon, recordar que estem davant una companyia 'no apta' per a l'inversor particular. "És un tipus d'inversió per al capital de risc; per a l'inversor particular em sembla una bogeria", reconeix Nicolás López, director d'anàlisi de M&G Valors, al mateix temps que explica que caldria estudiar molt bé tots aquests negocis en els quals ara s'està ficant l'empresa i com té pensat afrontar-los.

En el cas dels experts tècnics, el gràfic mana, però també mana la prudència. Així, encara que l'aspecte tècnic d'Urbas és prometedor a curt termini (presenta potencial per a pujar fins als 0,03 euros), no agrada perquè cotitza a uns preus excessivament baixos. "Un títol que cotitza a 0,02 euros ja ho diu tot. Per definició, aquests títols ja sabem el que comporten", explica José María Rodríguez, analista de Bolsamanía. La segona raó per a descartar-la és com ha pujat durant l'última setmana i mitja. "Si hi hagués entrat a principis de la setmana passada, mantindria els títols. Però entrar-hi ara, encara que la figura apunti més amunt, té molt risc. M'agrada el gràfic? Sí. Invertiria en aquesta companyia? No", afirma categòricament.

César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía i responsable de Trader Watch, comparteix aquesta opinió. "No, no, és clar que no", respon a la pregunta de si compraria títols de Urbas. "Cotitza a uns preus que, qualsevol moviment a l'alça o a la baixa, t'atrapa i et fa pols. Entranya un risc altíssim. Jo no compraria ni de broma", assegura.

Noticias relacionadas

contador