tren bolivia urbas
Urbas

Bolívia ha inaugurat el primer tren elèctric del país i una de les seves infraestructures més grans, el Tren Metropolità de Cochabamba. La construcció d'aquest megaprojecte ferroviari, amb un pressupost de gairebé 450 milions de dòlars, està liderada per Urbas a través de la seva filial JOCA, sòcia al consorci Associació Accidental Tunari amb l'empresa suïssa-alemanya Molinari.

  • 0,00€
  • -2,38%

Cochabamba es converteix així en el primer departament del país sud-americà amb un sistema de transport ferri modern, segur, eficient i sostenible. Per la seva banda, Urbas es consolida com a referència en infraestructures avançades i sostenibles, també en alta tecnologia ferroviària a escala internacional, per l'ús i l'aplicació de processos innovadors i eficients en la construcció de megaprojectes que exigeixen una gran especialització i experiència.

El nou tren metropolità unirà els centres administratius de Sacaba, Cercado, Colcapirhua, Quillacollo, Vinto i Sipe Sipe al departament de Cochabamba, atenent més d'1 milió de persones. En una segona fase es completarà amb enllaços a Tiquipaya, Chiñata i Ushpa Ushpa.

El projecte integral consisteix en la construcció de tres noves línies ferroviàries: la Roja i la Verda que inicien ara operacions; i la Línia Groga. La xarxa completa estarà formada per 42 quilòmetres de via única electrificada i 43 noves estacions, amb una distància mitjana entre estacions de poc més de 1.000 metres. El projecte es completa amb 7 quilòmetres de via addicionals més (auxiliars, d'apartat i connexions), més els corresponents tallers i cotxeres. Tot el traçat discorre en superfície, destacant-ne també la construcció d'elements singulars associats a les estructures o els ponts, 8 en total, el més gran amb 104 metres sobre el Riu Viloma.

La construcció s'ha fet amb la modalitat via en placa, que redueix el soroll del transport i funciona amb electricitat, en línia amb els objectius del govern bolivià de desenvolupar transports col·lectius ecològics i sostenibles. El contracte 'clau a mà', inclou el disseny i la construcció, així com el suport a l'operació durant els tres primers anys d'explotació.

L'empresa suís-alemanya Stadler Rail AG ha estat la responsable de construir els 12 trens amb què arrenca el Tren Metropolità de Cochabamba. Cada tren té tres sectors, amb una longitud total de 34 metres, amplada de 2,5 metres i altura de 3,6 metres (sense comptar el pantògraf). La capacitat és de 376 passatgers (8 persones/m2), 66 assegudes, amb espais per a persones amb dificultats de mobilitat. Són trens de sòl baix i construcció modular dissenyada per a l'amplada de la via d'1,435 metres, amb una velocitat màxima d'operació de 60 km/hora.

En aquest sentit, el tren elèctric “no ha estat només un desafiament per a Cochabamba, sinó també per a nosaltres, que estem tenint la possibilitat de desenvolupar i impulsar activitats i projectes de construcció i infraestructures a Bolívia per contribuir a la modernització del país i incentivar la seva desenvolupament socioeconòmic”, explica Juan Antonio Acedo, president d'Urbas.

Noticias relacionadas

contador