Sativex cannabis-based spray, drugs, multiple sclerosis, MS, cancer

Laboratoris farmacèutics de tot el món s'han posat a treballar per aconseguir la primera vacuna eficaç contra el coronavirus. Dia rere dia es van coneixent els avanços, i entre les últimes novetats es troba l'esprai bucal de la sueca Enzymatica, que 'desactiva' el SARS-CoV-2. Però no és l'única. També un tractament en nebulitzador de la britànica Synairgen, que s'inhala directament als pulmons, està aconseguint resultats satisfactoris en la lluita contra la Covid-19.

Enzymatica està disparada a la borsa d'Estocolm, on puja més d'un 60%, després d'haver anunciat els resultats preliminars del seu esprai bucal ColdZyme. L'estudi ha demostrat la seva capacitat per desactivar el virus en un 98,3% dels casos, segons la companyia.

"Encara que els resultats actuals no poden traduir-se directament en eficàcia clínica, és molt interessant que ColdZyme sigui capaç de desactivar eficaçment el SARS-CoV-2 in vitro, ja que constitueix una evidència que els estudis clínics es poden dur més enllà. Així doncs, els resultats indiquen que ColdZyme pot oferir una barrera protectora contra el SARS-CoV-2", ha remarcat Claus Egstrand, cap d'operacions de Enzymatica, segons Marketwatch.

Per part seva, CNBC es fa ressò dels avanços d'un altre tractament contra el coronavirus, el de la farmacèutica britànica Synairgen, que assegura que el seu nebulitzador produeix un 79% menys de risc que els pacients desenvolupin una malaltia greu derivada de la Covid-19.

Els pacients que han rebut el tractament "van tenir més del doble de probabilitats de recuperar-se (definides com 'sense limitació d'activitats' o 'sense evidència clínica o virològica d'infecció') en el transcurs del període de tractament, en comparació amb els que van rebre un placebo", ha dit la companyia sobre l'assaig que ha dut a terme amb el fàrmac SNG001 (ha estudiat a 101 pacients de nou hospitals especialitzats del Regne Unit entre el 30 de març i el 27 de maig).

L'estudi encara no s'ha publicat a cap revista, ni tampoc Synairgen no ha donat a conèixer de manera oficial les dades completes de l'assaig, però sí que es mostra molt optimista pel que fa a la seva efectivitat. L'SNG001 és una formulació d'una proteïna antiviral natural anomenada interferó beta que s'inhala i passa directament als pulmons, la qual cosa permet estimular la resposta immunològica al coronavirus.

El tractament té com a objectiu evitar que l'estat de salut dels pacients infectats es deteriori i passin de necessitar oxigen a estar connectats a un respirador. "Aquesta avaluació del SNG001 en pacients de Covid-19 podria assenyalar un gran avanç en el tractament de persones hospitalitzades", ha dit el CEO de Synairgen, Richard Marsden, que assegura que els esforços de la companyia "se centren ara a treballar amb els reguladors i altres grups clau per progressar en aquest potencial tractament contra la Covid-19 el més ràpid possible".

EL REGNE UNIT COMPRARÀ 90 MILIONS DE DOSIS DE VACUNES

I mentre es produeixen aquests avanços, cap país no vol quedar-se sense la vacuna. Després dels moviments dels EUA i de la Unió Europea, ara és el Regne Unit el que ha signat acords per comprar 90 milions de dosis de vacunes en desenvolupament amb Pfizer, BioNTech i Valneva. Segons recull Bloomberg, el govern de Boris Johnson s'ha assegurat l'accés a aquests fàrmacs i ja cerca 500.000 voluntaris per participar als assajos clínics.

Pfizer i BioNTech projecten subministrar 30 milions de dosis de la seva vacuna candidata enguany i el vinent, segons han dit aquestes companyies en sengles comunicats. Buscaran l'aprovació als seus tractaments a l'octubre i podrien produir fins a 100 milions de dosis fins a finals d'enguany. El producte experimental de Valneva va més endarrerit, però el Regne Unit també ha arribat a un acord amb aquesta empresa.

"És el camí encertat per assegurar-nos que estem en posició d'obtenir aquestes vacunes quan estiguin disponibles", ha assenyalat el secretari d'Educació Gavin Williamson a la BBC durant la roda de premsa del govern el dilluns.

I Rússia també ha anunciat proves clíniques reeixides d'una vacuna contra el coronavirus que no ha causat complicacions ni efectes secundaris o reaccions indesitjades. "Els resultats de les anàlisis mostren de manera inequívoca que tots els voluntaris van desenvolupar una resposta immunitària", ha dit el Ministeri de Defensa del Kremlin. Les proves han estat realitzades conjuntament amb el Centre Nacional d'Epidemiologia i Microbiologia Gamaleya a Moscou, a l'Hospital Militar Central Burdenko.

Noticias relacionadas

contador