ep fabrica de nissan en la zona franca de barcelona
EUROPA PRESS - Archivo

Alea jacta est. L'aliança Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi ja s'ha repartit les seves operacions mundials en el nou pla estratègic que el gegant de l'automoció presentarà aquest dijous i són males notícies per a Barcelona. La multinacional japonesa tancarà la planta de la Zona Franca, les factories de Montcada i Reixac i Sant Andreu de la Barca, per la qual cosa desapareixeran les seves operacions a Catalunya. Treballadors de Nissan concentrats a les portes de la planta de Montcada i Reixac han cremat aquest dijous pneumàtics i mobles en protesta per la decisió de la multinacional japonesa de tancar les seves instal·lacions a Catalunya.

  • 48,55€
  • 1,15%

Els treballadors de la multinacional asiàtica exigeixen un pla industrial per a les factories de Nissan a Catalunya que els asseguri el manteniment de les seves ocupacions i s'oposen al tancament de les plantes.

El president del comitè d'empresa Nissan, Juan Carlos Vicente, per part seva, ha assegurat aquest dijous que revertiran la situació i fer que l'automobilística tingui un futur clar a Catalunya: "Seguirem al carrer lluitant".

Així ho ha expressat davant un miler de treballadors, concentrats davant la porta principal de la planta de la Zona Franca de Barcelona, després de reunir-se amb la direcció espanyola de la firma japonesa i el president de Nissan Europa, Gianluca de Ficchy, en la qual els han comunicat el tancament.

"Ens han dit que no som competitius perquè estem a un 20%, que ni encara donant-nos un cotxe seríem competitius. Cal fer tanta inversió que continuem no sent competitius. És a dir, ens han deixat morir", ha criticat, i ha dit que fins a desembre lluitaran perquè Nissan es quedi, pressionant totes les administracions perquè els donin suport, en les seves pròpies paraules.

La resolució de les plantes a Catalunya és la crònica d'una mort anunciada per a la japonesa, per la falta d'inversió durant els últims anys i el baix volum productiu, la qual cosa ha motivat una vaga que està tenint lloc des del 4 de maig a les seves instal·lacions catalanes. A més, el 14 de maig el diari 'Nikkei' ja va avançar que la companyia japonesa tenia intenció de tancar les seves instal·lacions a Barcelona, amb un impacte directe sobre 3.000 persones i sobre 20.000 ocupacions de manera indirecta.

RENAULT LIDERARÀ EUROPA

El nou esquema de distribució de zones geogràfiques i tecnologies deixa a Renault com a referència a Europa i el lideratge del vehicle elèctric, la qual cosa apunta a una reconcentració de la producció a França, després de les ajudes milionàries que ha anunciat el Govern francès. La marca francesa va pujar un 17% a la borsa el dimecres després de conèixer-se aquestes informacions -el dijous puja un 1%- comparat amb Nissan, que ho ha fet un 5,5%.

L'aliança automobilística ha presentat aquest dimecres el seu nou model de negoci que busca establir noves formes de col·laboració entre les ensenyes del consorci i també reforçar la competitivitat, al mateix temps que es redueixen costos i augmenta l'eficiència a través de la reducció de costos i més col·laboració en el si de l'aliança Renault-Nissan-Mitsubishi.

Segons diferents informacions publicades els últims dies, la corporació automobilística té previst retallar al voltant de 20.000 llocs de feina a tot el món, prop del 15% de la seva plantilla global.

A través d'aquest model de lideratge, Renault-Nissan-Mitsubishi ha dividit en regions les seves operacions mundials, amb la finalitat que cadascuna de les companyies centri l'operativa a la seva regió de referència i que serveixi de guia per a la resta en aquesta zona.

Bajo este esquema, la marca referencia en China, Norteamérica y Japón será Nissan, mientras que Renault liderará en Europa, Sudamérica, Rusia y Norte de África. En este reparto, Mitsubishi se queda como 'benchmark' en Oceanía y sudeste asiático.

Con esta reorganización del negocio, las firmas que conforman la alianza aplicarán el esquema 'líder-seguidor', a través del que se designa a una empresa que encabeza un proyecto y en el que las otras se suman. Esta medida permitirá reducir un 40% las inversiones necesarias para el lanzamiento de nuevos vehículos.

DESPIDO DE 5.000 PERSONAS EN RENAULT

Asimismo, esta misma semana salía a la luz que dentro del plan de Renault de recortar 2.000 millones de euros en gastos se incluiría el despido de unas 5.000 personas para 2024. Según publicó el diario francés 'Le Figaro', este plan de reducción de trabajadores favorecería la no sustitución de los empleados que se jubilan.

Además, el presidente del Gobierno francés, Emmanuel Macron, ha anunciado que concederá ayudas por valor de 8.000 millones de euros a los fabricantes automovilísticos galos, después de que estos se comprometiesen a reubicar la producción de "valor añadido" en Francia y a "consolidar y mantener" toda la producción industrial actual en las plantas francesas.

Noticias relacionadas

contador