ep el presidente ejecutivo de telefonica jose maria alvarez-pallete durante la junta general de
TELEFÓNICA - Archivo

Els experts de Renta 4 publiquen aquest dimecres un informe molt favorable sobre Telefónica al qual li atorguen un preu objectiu de 5,7 euros (+50% de potencial) i una recomanació de 'sobreponderar'. "Els títols de Telefónica s'estan recuperant després de la forta caiguda soferta el 2020 i seguim veient-hi un potencial elevat", afirmen rotunds aquests analistes, que subratllen el fet que la directiva de l'operadora hagi seguit endavant amb els seus objectius malgrat l'impacte de la Covid i de les divises a Llatinoamèrica.

  • 4,17€
  • 0,41%

Així, els responsables de Telefónica han continuat durant aquests mesos amb els seus plans d'enfortir la seva presència als seus principals mercats, monetitzar actius no estratègics a preus atractius i reduir deute, detallen. "A més, han retallat el dividend -menys del que esperàvem-, mantenint el format en 'script'", afegeixen.

Renta 4 valora de forma positiva els acords que ha anat anunciat la companyia i que "han transformat la petjada d'actius del grup", com la venda de Telxius, les diferents estratègies en fibra en els principals mercats, la compra d'actius d'Oi a Brasil, l'acord per vendre Costa Rica, l'acord amb Liberty Global per crear una aliança d'empreses al 50% al Regne Unit o la que ha aconseguit amb Vodafone també al Regne Unit.

"Aquestes operacions compleixen amb els objectius estratègics del grup i permetran a la companyia avançar en el procés de reducció de deute", explica Iván San Félix, analista de Renta 4.

"FORTA REDUCCIÓ DEL DEUTE"

El deute net de Telefónica és un dels aspectes que més preocupa. El 2020 es va reduir fins als 41.700 milions, uns nivells que, segons l'opinió de San Félix, encara són elevats. No obstant això, avisa que, un cop s'aprovin les operacions pendents, cosa que hauria de succeir durant aquest any 2021, la reducció serà d'uns 9.000 milions.

"Aquesta forta reducció hauria de deixar el deute net al voltant dels 26.000 milions, un nivell que no es veu en molts anys i que deixaria els múltiples deute net/EBITDA al voltant de 2,4 vegades, nivells relativament còmodes i molt similars als del sector a Europa. Creiem que això hauria de ser molt favorable, perquè els inversors recuperin la confiança en la companyia", expliquen des de la companyia d'inversió.

A més, Renta 4 subratlla l'import "molt elevat" de liquiditat de l'empresa (21.400 milions), amb un venciment mitjà del deute elevat (major de 10 anys) i un cost baix (3,11%).

LES OPCIONS PER MONETITZAR LLATINOAMÈRICA I EL 5G

La directiva de Telefónica està buscant opcions per monetitzar els actius a Llatinoamèrica. Aquests analistes creuen que a l'operació de fibra a Xile podrien seguir altres similars en altres mercats o, fins i tot, la retirada de Telefónica d'algun país, tal com ja ha fet als d'Amèrica Central, o una venda parcial del seu negoci de Llatinoamèrica.

"Aquestes opcions atraurien l'interès dels inversors. Telefónica podrà monetitzar els actius a múltiples atractius i serviria per reduir el risc de la companyia, cosa que creiem que els inversors haurien de valorar favorablement", opina Iván San Félix.

D'altra banda, el mercat està preocupat pel desemborsament que les 'telecos' han de fer per adquirir llicències 5G. Aquest any se celebren subhastes en tres dels quatre principals mercats per a Telefónica (Regne Unit, Espanya i Brasil), havent-se celebrat el 2019 la d'Alemanya (a un cost molt superior al previst). Recentment Telefónica va aconseguir adjudicar al Regne Unit les llicències necessàries a un preu molt inferior al previst (gairebé -40%).

Aquests analistes creuen que a Espanya, un país molt més petit que el britànic en nombre d'habitants i amb un PIB de la meitat, el Govern podria reduir l'import de sortida per afavorir el desenvolupament i la competència del mercat 5G i, per tant, "afavorir les perspectives de generació de caixa, cosa que també podria succeir al Brasil".

LLEUGERA REBAIXA DE PREVISIONS

Renta 4 actualitza les seves previsions d'ingressos i EBITDA per als propers anys, amb lleugera revisió a la baixa, en tenir en compte principalment un pitjor comportament de Llatinoamèrica (divises, Covid-19), si bé en termes de BPA (benefici per acció) "l'impacte és gairebé nul" (compensat pel menor import de les amortitzacions i resultat financer). En termes EBITDA, la revisió ha estat de -4,6% el 2021, i -3% el 2022 i 2023. "No obstant això, l'impacte en EBITDA - Capex (Ex espectre) és molt reduït, tot just -1% acumulat als 3 propers anys", conclou.

Noticias relacionadas

contador