ep archivo   un semaforo en rojo frente a la fachada de la sede de telefonica
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Els títols de Telefónica s'han desplomat un 7,03% a la sessió borsària d'aquest dimecres després que Vodafone anunciés un acord amb un dels seus principals clients a Alemanya, 1&1 Mobilfunk, al qual prestarà serveis mòbils en exclusiva per una durada màxima de 18 anys. A més, Telefónica Deutschland, la filial germana de la companyia espanyola, s'ha enfonsat un 17,9% a la sessió.

  • 4,13€
  • -0,12%
  • 0,73£
  • 4,72%

L'acord entre la companyia alemanya i Vodafone implica que "com a molt tard l'octubre del 2024, els clients d'1&1 estaran connectats a la xarxa de Vodafone als llocs on el seu soci contractual real no disposi d'antenes pròpies".

"Fins ara, 1&1 té un contracte d'aquest tipus amb el competidor Telefónica Deutschland, però això només s'aplica a 4G. Vodafone, per part seva, també inclou 5G i, per tant, l'últim estàndard de comunicacions mòbils", ha manifestat Vodafone.

"1&1 també obté accés a 5G, i les atractives condicions d'aquesta associació ens ajuden com Vodafone a fer un ús encara millor de les nostres xarxes i millorar-les encara més per als nostres clients", destaca Philippe Rogge, cap de Vodafone Alemanya.

A més, Vodafone obtindrà "vendes addicionals que es necessiten amb urgència", després que "perdés recentment quota de mercat". A més, "vol tornar a la normalitat amb un programa d'estalvi que inclou retallades de personal".

La companyia alemanya, per part seva, ha detallat que "la cooperació en roaming nacional inclourà la prestació no discriminatòria de serveis de roaming nacional en àrees que encara no estan cobertes per la nova xarxa mòbil 1&1 i comprendrà especialment l'accés a la xarxa 5G de Vodafone, incloent-hi els estàndards mòbils 2G i 4G, així com futurs estàndards i tecnologies mòbils”.

"El termini base de la cooperació en roaming nacional serà de 5 anys a partir d'aquell moment. 1&1 Mobilfunk tindrà fins a dues vegades el dret d'estendre el terme de la cooperació de roaming nacional per cinc anys cada cop, és a dir, per fins a 10 anys addicionals. El termini del contracte és seguit per un període de transició de tres anys", ha explicat.

La base de càlcul és el denominat model de capacitat, segons el qual 1&1 pagarà un preu fix per punt percentual pel percentatge de la xarxa de Vodafone que utilitzen els seus clients. Aquest preu fix canvia periòdicament segons l'evolució dels costos de la xarxa de Vodafone.

"A partir del llançament de la xarxa mòbil 1&1 basada en la nova tecnologia OpenRAN, prevista per a finals del proper mes, tots els clients de la xarxa 1&1 amb tarifa mòbil 4G seran inicialment proveïts de serveis de roaming nacional per part de Telefónica fins que es disposi de subministrament per part de Vodafone. A partir de llavors, les tarifes mòbils 5G es podran oferir a nivell nacional a la xarxa 1&1", ha afegit.

LA RESPOSTA DE TELEFÒNICA DEUTSCHLAND

Per part seva, Telefónica Deutschland ha assenyalat que "Independentment de l'anunci d'1&1 de cooperar amb Vodafone en roaming nacional, 1&1 té obligacions contractuals amb Telefónica Deutschland fins al 30 de juny de 2025. Això assegura fluxos d'ingressos per a Telefónica Deutschland".

En aquest context, Telefónica Deutschland ha confirmat "la seva perspectiva de creixement d'ingressos i OIBDA per al 2023 en el "rang superior de creixement percentual baix d'un dígit", així com el compromís de dividend mínim anual de 18 cèntims per acció".

Noticias relacionadas

contador