ep archivo   el presidente de telefonica jose maria alvarez pallete en una imagen de archivo
Álex Zea - Europa Press - Archivo

JP Morgan té bones perspectives per a les 'telecos' europees de cara al 2023. Així ho explica a l'últim informe que ha publicat, en què situa Telefónica (concretament la seva filial alemanya O2 Deutschland) entre les tres empreses de telecomunicacions que més es beneficiaran del context actual aquest any, juntament amb British Telecom (BT) i Deutsche Telekom (DT).

  • 4,21€
  • -0,99%

Respecte al context a què es refereix el banc nord-americà, inclou uns tipus i una inflació disparats, cosa que està obligant les operadores a apujar preus. En aquest sentit, celebra que ara hi hagi una coherència més gran a l'hora d'elevar-los.

"Mentre que els canvis de preus entre gener i setembre del 2022 van ser desiguals, al quart trimestre es van produir 26 pujades de preus i només quatre retallades", explica. "Els operadors cada vegada són més atrevits en incrementar-los. Un poder de fixació de preus sostenible requereix que les pujades siguin imitades pels disruptors del sector", afegeix. Entre les darreres pujades de preus, JP Morgan destaca precisament la duta a terme per Telefónica a Espanya (+8%).

Pel que fa als riscos als quals s'enfronta el sector aquest any, sent-ne en primer lloc els reguladors, ja que diversos reguladors han desaprovat obertament les alces de preus. Tot i així, JP Morgan considera "poc probable" una intervenció per part seva. A més, el banc subratlla la inflació de costos "sense precedents" que afronten aquestes companyies mentre que l'increment de preus continua sent "modest" en comparació amb altres sectors.

"La nostra enquesta de 5.000 llars europees ha mostrat que el 89% dels consumidors creu que les 'telecos' ofereixen una relació qualitat-preu 'bona' o 'acceptable', i la propensió a canviar d'operador davant l'increment de preus és baixa" , explica JP Morgan. Pel que fa als països més ben classificats per aquests increments de preus, aquests són el Regne Unit, Alemanya i els Països Baixos.

EN QUÈ ES PODEN VEURE PUJADES?

Com s'apunta més amunt, les tres operadores favorites de JP Morgan a Europa per a aquest any són BT, DT i O2D.

En el cas de BT, aquests experts estimen un increment dels ingressos de l'1,8% al març del 2024 i del 3,4% al març del 2023 malgrat les pujades de preus del 10-15% (9% al març de 2023). "Una inflexió en el creixement del grup donaria suport a una millora del rating", comenta JP Morgan.

Sobre Deutsche Telekom, estima un augment dels ingressos a Alemanya de l'1,7% el 2023 malgrat la pujada recent de preus del 10-20%.

Finalment, quant a O2 Deutschland, anticipa un augment dels ingressos per a aquest exercici del 2,6% enfront de l'estimació d'un increment del 5,1% per al 2022. Això, malgrat una pujada de preus prevista del 10% per a aquesta primavera.

Noticias relacionadas

contador