ep movistar dispara casi un 400 la venta de terminales 5g en el primer trimestre con 169000 unidades
TELEFÓNICA

Més de 527 milions d'euros només als paquets de fibra i mòbil. Aquest és el cost que suposarà per als consumidors la pujada de tarifes de Movistar i Vodafone, que afectarà la factura de més de 8,9 milions de llars, segons els càlculs realitzats pel comparador Kelisto, que veuran créixer les factures en una mitjana 4,98 euros al mes (59,7 euros l'any).

La xifra, que té en compte l'increment de les ofertes de fibra i mòbil, el tipus de paquet més contractat a Espanya, d'ambdues companyies, seria encara més gran si tenim en compte que aquests operadors tenen un catàleg flexible que permet afegits, molts dels quals també s'han vist perjudicats per l'encariment. Per tant, com més tingui contractat l'usuari, més engreixaran els seus rebuts, expliquen.

Les pujades de preus de Movistar i Vodafone afecten la majoria del seu catàleg de tarifes i, per tant, gairebé tota la cartera de clients. Ara bé, només l'actualització d'imports als plans de fibra i mòbil afectarà més de 8,9 milions de llars, que veuran créixer les factures en una mitjana de 4,98 euros al mes (59,7 euros a l'any).

En concret, la pujada ha estat semblant a les dues companyies: d'un 6,33% de mitjana en el cas de Movistar i d'un 7,99% al de Vodafone.

Per la seva banda, Orange i Yoigo no han pujat preus, però sí que han aplicat una altra estratègia que també implica incrementar costos de forma indirecta: des del novembre han anat reduint els descomptes en les ofertes de fibra i mòbil fins a eliminar-los completament amb el tancament de l'any. D'aquesta manera, i tenint en compte les pujades directes de preu de Movistar i Vodafone, les ofertes de les quatre operadors s'han encarit de mitjana un 17,46% (130,9 euros més a l'any). Entre elles, la companyia que més encareix és Movistar (+23,98%) i la que menys puja preus, Yoigo (+11,11%).

Un moviment similar han dut a terme les companyies de baix cost. Tot i que fins ara han mantingut les seves quotes molt baixes obligant així les grans a aplicar descomptes per competir, durant els últims mesos, cinc han eliminat algunes de les seves tarifes més barates, com O2, Lowi, Vodafone Yu i Jazztel i Simyo, mentre que Finetwork ha pujat el preu dels seus plans més barats de fibra i mòbil. El resultat és que els preus d'accés a aquestes companyies de baix cost ha augmentat un 22,1% de mitjana, un augment que arriba al 45% en casos com el de Jazztel.

"Independentment del que mostren les dades globals, la veritat és que els grans operadors sí que han realitzat pujades puntuals de preus durant els últims mesos. No obstant, la gran diferència amb què es produeixen ara és que els increments anteriors sempre estavan acompanyats de millores de les condicions, és a dir, els operadors aplicaven el que es coneix com a política de 'més per més', però les pujades, directes o indirectes, que van començar a produir a finals del 2022 i que continuen amb l'inici del 2023 trenquen amb aquesta dinàmica ja que no implicaran cap avantatge extra per al consumidor", destaca Sara Perales, portaveu de Comunicacions de Kelisto.

Noticias relacionadas

contador