• Les vendes de la companyia van arribar als 5.068 milions d'euros el 2017, un 6% més
tecnicas reunidas bolsa portada

Técnicas Reunidas va obtenir un benefici de 64 milions d'euros, un 54,3% inferior al del mateix període del 2016. Per la seva banda, les vendes de la companyia van arribar als 5.068 milions d'euros el 2017, registrant un creixement del 6% comparat amb 2016, en estar els principals projectes en execució en fase d'aprovisionament i construcció.

  • 9,06€
  • 1,29%

La companyia va registrar una cartera al final de desembre de 2017 que va ascendir als 9.870 milions d'euros, que compara amb una cartera de 10.582 milions d'euros a finals de desembre de 2016. Aquestes xifres es van veure afectades per la forta depreciació del dòlar enfront de l'euro (14%). En dòlars, Técnicas Reunidas va aconseguir reemplaçar la seva cartera el 2017. La cartera en dòlars va créixer un 6% el 2017, des d’11.100 milions de dòlars a 11.800 milions de dòlars.

El benefici d'explotació (EBIT) de la companyia va ser de 100 milions d'euros, amb un marge operatiu del 2%, en línia amb l'anunciat per la companyia al seu ‘profit warning’ del passat mes de novembre. Els marges operatius de Técnicas Reunidas s'han vist afectats per factors no recurrents.

La companyia d'enginyeria de la família Lladó justifica aquesta caiguda en l'increment dels costos per la inactivitat derivada del retard a l'inici dels grans projectes (cap projecte de la divisió de petroli i gas va començar la seva activitat el 2017). Un altre dels motius que assenyalen són els sobrecostos de projectes específics en les últimes fases de construcció, lliurament o comissionat, amb alta incertesa sobre la capacitat de recuperació d'aquests costos a l'actual conjuntura de crisi.

Les principals adjudicacions, amb un valor agregat de 4.624 milions d'euros, van ser: el projecte de gas de Haradh a l'Aràbia Saudita, el projecte de la refineria de Baku a Azerbaidjan, el projecte de la refineria de Duqm a Oman i el projecte de cicle combinat de Tierra Mojada a Mèxic. Al febrer, Técnicas Reunidas va signar el contracte per a l'ampliació de la refineria de Bahrain, que s'inclourà a la cartera del primer trimestre del 2018.

Entre les seves previsions per a aquest any, Técnicas Reunidas espera obtenir unes vendes d'entre 4.300 i 4.600 milions d'euros, "amb l'impacte del retard en el començament de projectes ja adjudicats", afirma. Per la seva banda, preveu situar el marge EBIT entre un 1,5% i un 2,5%, amb una recuperació progressiva al llarg de l'any. I, finalment, la companyia insisteix en el "compromís amb la política de remuneració a l'accionista", afirma al seu comunicat.

Joan Lladó, conseller delegat de Técnicas Reunidas, ha valorat aquests resultats afirmant que "2017 ha estat un any complicat per Técnicas Reunidas. Comencem l'any amb unes altes expectatives, per les adjudicacions de grans projectes i l'èxit en diverses licitacions a l'Orient Mitjà. Durant la segona meitat de l'any, vam patir la cancel·lació de projectes a Llatinoamèrica i el retard en la signatura i el llançament dels projectes de l'Orient Mitjà", indica l'executiu.

D'altra banda, Lladó és positiu de cara a 2018. "Estem veient un major volum de projectes pels quals podem licitar i estem rebent més invitacions a oferir en nous projectes, en comparació amb anys anteriors. Aquestes noves oportunitats estan ben diversificades per geografies i indústries", destaca.

Els analistes de Bankinter consideren que aquestes són "una xifres febles" però que "s'alineen amb les guies que va donar la companyia després del profit warning al passat mes de novembre", indiquen. Al seu informe indiquen que la cartera no aconsegueix l'objectiu de mantenir-se a nivells de 2016 (cau -7%) però si la mesuréssim en dòlars sí que hauria aconseguit i fins i tot superat l'objectiu (11.800 milions de dòlars davant els 11.100 milions de dòlars el 2016). "En definitiva, pensem que la companyia deixa enrere un any que ha estat molt complicat i encara 2018 amb més optimisme i noves oportunitats", afirmen des de l'entitat.

Per la seva banda, Renta 4 veu positiu el nivell d'adjudicacions i l'estabilització de la caixa neta. "La clau està en la conferència d'analistes en què detallarà el sacrifici de marges que estan fent a curt termini per créixer, a llarg termini, doni els seus fruits, l'evolució de la caixa neta i les possibles adjudicacions al futur", afirma. Els experts consideren que el mercat exigirà mostres de recuperació de marges per registrar majors avenços en cotització. La seva recomanació és 'mantenir'.

Noticias relacionadas

contador