cerveza terraza bar
Pexels

L'activitat turística, principal motor del creixement econòmic a Espanya, avança en el seu procés de recuperació després del debacle causat pel coronavirus: s'han registrat gairebé 8.000 vacants d'ocupació en la categoria professional de 'Turisme i restauració' durant el mes de maig, més del doble que al mes anterior (3.872) i vuit vegades per sobre de les dades de 2020 (1.100), segons un informe d'InfoJobs. A més, els progressos en la campanya de vacunació es mostren favorables al restabliment dels fluxos de visitants durant els mesos estivals, mantenint les expectatives de millora. Saps quins són els professionals més buscats en aquest sector?

Els cambrers s'han convertit en el perfil de professional més buscat durant aquest mes de maig dins de la categoria de Turisme i restauració d'aquesta plataforma, amb gairebé 2.430 llocs. A aquesta ocupació, la segueixen la de cuiner -amb 1.255 llocs- i, en tercer lloc, es troba la d'ajudant de cuina, amb aproximadament 1.100 llocs.

De la mateixa manera, s'ha registrat un increment notable en la demanda de perfils de treballadors dedicats a tasques executives o de direcció com són xefs (al voltant de 300 llocs), caps de projecte (més de 150 llocs) i representants comercials (a prop de 130 llocs).

No obstant això, tot i que els números semblen esperançadors, cal destacar que les restriccions imposades a la mobilitat i a la hostaleria han suposat una caiguda del 68% de les ofertes en aquest 2021 respecte al mateix període del 2019, quan InfoJobs va registrar a prop de 24.000 vacants.

Tot apunta que la reactivació del turisme estranger serà clau per a la recuperació de l'economia espanyola i, per tant, per incentivar la creació de nous llocs de treball. En aquest marc, cal recordar que 470.000 persones es troben encara actualment acollides en un Expedient Temporal de Regulació d'Ocupació (ERTO) i que aproximadament un 45% d'aquestes són professionals d'hostaleria i restauració, de manera que la temporada estival serà crucial per a aquest sector.

AIXÍ ÉS LA DEMANDA PER COMUNITATS

El creixement de la categoria de Turisme i restauració ha estat notable a la majoria de comunitats autònomes. Si analitzem la quantitat de vacants publicades, Catalunya amb gairebé 2.000 vacants (+163% respecte al mes anterior), Madrid amb més de 1.500 (+108%) i Comunitat Valenciana amb 1.049 vacants (+ 0%) han estat les comunitats que més xifres han registrat. No obstant això, la distribució del pes del sector turístic en el volum total no sobrepassa el 5%.

En aquest sentit, cal destacar a les Illes Balears, que assumeixen el 20,5% del volum total de vacants de la categoria professional de Turisme i restauració. En aquesta comunitat s'han publicat 625 vacants, xifra que ha suposat un augment del 41% respecte al mes anterior. Comparant amb les xifres de les Illes Canàries, un altre de les destinacions turístiques importants del nostre país, aquesta regió únicament ha registrat 141 vacants (un 4% del total), amb un creixement del 213% respecte a l'abril del 2021.

Noticias relacionadas

contador