ep catalunya espana a 7 de abril de 2020
David Zorrakino - Europa Press

La notícia que Nissan tanca la planta de Catalunya ha caigut com un gerro d'aigua freda sobre treballadors i sindicats, que portaven mesos pressionant els directius de l'Aliança Renault-Nissan-Mitsubishi per provocar un canvi en una decisió que moltes fonts sectorials havien anticipat. La conjuntura de la Covid-19 ha servit com a excusa a la japonesa per resoldre les seves operacions a la regió, i ara el temor es trasllada a altres fabricants, com ara Seat, líder de l'automoció a Espanya, sobre la qual es projecta l'allargada ombra de les dificultats polítiques que travessa Catalunya. Fonts de l'empresa neguen a Bolsamanía qualsevol pla en aquest sentit, malgrat rumors que apunten en una altra direcció.

  • 141,10€
  • -0,42%
  • 121,05€
  • 0,33%

Els treballadors de la filial del Grup Volkswagen observen les decisions que s'han pres sobre la marca des de la seu de Wolfsburg i temen que posin en perill el nivell d'ocupació actual. El comitè de Seat ha mostrat la seva preocupació perquè aquestes decisions puguin afeblir la marca i les fàbriques i temen que perilli el nivell d'ocupació actual.

Una de les qüestions que ha agitat l'ànim entre els treballadors recentment és la fabricació del model elèctric el-Born, que l'empresa s'inclina perquè es llanci al 2021 sota la marca Cupra. Anteriorment, aquesta nova línia de producte havia d'estar sota el paraigua de Seat i havia de ser el primer vehicle cent per cent elèctric de la marca, que la faria entrar al mercat de la electromobilitat. “Cupra ha de ser el comodí o el complement de Seat, però no a l'inrevés. El consorci alemany està aprofitant la COVID-19 per prendre unes decisions que poden acabar sent un parany, una cop per a l'ocupació. Sembla que la COVID ho tapa tot”, assegurava a mitjan maig el president del comitè d'empresa de l'automobilística, Matías Carnero.

Des de la companyia subratllen que actualment s'analitzen totes les possibilitats per a aquest projecte, i que la confirmació de nous models s'anunciarà quan sigui el moment escaient.

Aquest assumpte, unit a la feble demanda de vehicles, que provoca retards en els plans del grup alemany per recuperar el 100% de l'activitat -previst al juny a la planta de Martorell-, presagien temps difícils per a les fàbriques catalanes. L'11 de maig es van reobrir els concessionaris, coincidint amb la Fase 1 de la desescalada, però el retorn a la normalitat és més lent del que s'esperava. La fàbrica de Martorell va arrencar el dilluns 27 d'abril amb un torn d'activitat de les seves tres línies de producció i amb plans de reobertura en tres fases, però l'11 de maig es va decidir que només es reactivava la plataforma que assembla el Seat León. Ara com ara, el segon torn del Seat Eivissa, el Seat Arona i l'Audi A1 no tenen data de retorn i el tercer torn del León també pot postergar-se, segons fonts sindicals.

La producció màxima de Martorell són 550 cotxes al dia a la fi de maig, encara que fonts internes aclareixen que el volum es continuarà augmentant gradualment durant les pròximes setmanes. No obstant això, representa una mica més d'una quarta part dels 2.100 vehicles diaris, aproximadament, que es produïen abans de la pandèmia. Aquesta realitat, unida a la falta d'un pla específic per al sector i el possible efecte dòmino que susciti la decisió sobre Nissan, presagia repercussions sobre una indústria que només a Catalunya suposa el 10% del PIB. Des de la direcció de Seat, no obstant això, s'esforcen de deixar clar que no es preveuen retallades de plantilla derivats d'aquesta crisi.

Quant al tancament de Nissan, "no esperem repercussions", indiquen, ja que totes dues companyies fabriquen diferents vehicles i únicament comparteixen alguns proveïdors. Així mateix, l'empresa considera que "no és una bona notícia per al teixit industrial d'Espanya l'anunci del cessament de l'activitat de Nissan a Barcelona" i vol traslladar "un missatge de solidaritat" tant a treballadors com als proveïdors que puguin veure's afectats per la decisió.

Noticias relacionadas

contador