ep presidentepopular emilio saracho
MAXIMO GARCIA DE LA PAZ - Archivo

Emilio Saracho, expresident de Popular, ha acabat la seva declaració com a imputat davant del jutge. Ho ha fet atribuint a "la llei de Murphy" la coincidència en el temps de diverses males notícies sobre l'entitat que van contribuir a enfonsar el preu de l'acció de Popular. Concretament, es refereix al fet que el mateix 3 de abril de 2017 es van comuncicar al mercat dos esdeveniments negatius: la reexpressió dels comptes de 2016 i la dimissió de Pedro Larena, exconseller delegat del banc.

Saracho ha explicat que la decisió de comunicar a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) la necessitat de reexpressar comptes de 2016 la va prendre el comitè d'auditoria i no ell mateix, segons informen fonts jurídiques presents en la declaració. Es va publicar a través d'un fet rellevant el 3 d'abril de 2017. La comissió d'Auditoria, segons aquest relat, va considerar necessari comunicar immediatament a la CNMV que era necessari un ajust de comptes, però realment el banc disposava d'un termini de deu dies per fer-ho.

Aquest mateix dia, hores després, el banc va comunicar al supervisor dels mercats la sortida de Popular del seu conseller delegat, Pedro Larena. Ho va fer atribuint la decisió a "motius personals" de l'exnúmero dos de l'entitat després que es publiqués al diari Expansión.

Fonts jurídiques expliquen que l'exbanquer ha transmès al jutge que Larena no es trobava còmode des que Miguel Escrig es va incorporar com a director general un mes abans.

El jutge instructor del cas, José Luis Calama Teixeira, ha qüestionat l'exbanquer d'inversió per què el banc va decidir comunicar el dia 3 d'abril de 2017, una setmana abans de la junta ordinària d'accionistes a la qual Saracho va acudir com a president del banc, aquestes dues circumstàncies en lloc d'esperar a fer-ho després per tenir "una junta tranquil·la". L'explicació a la coincidència que li ha donat Saracho és "la llei de Murphy", afegeixen les mateixes fonts.

Durant la que ha estat la segona i última sessió de la seva declaració, Saracho ha tornat a negar que ell estigués darrere de les filtracions que es van anar succeint i que van coadjuvar a la caiguda del preu de l'acció de Popular durant els seus últims mesos. L'exbanquer ha explicat al jutge que no sap d'on van sortir i que confia en el seu consell, segons expliquen altres fonts presents en la declaració.

El fiscal, per la seva banda, ha interrogat Saracho per l'origen de les filtracions i, concretament, per la notícia que El Confidencial va publicar amb el titular "Saracho encarrega la venda urgent del Popular a JP Morgan i Lazard per risc de fallida". Les mateixes fonts expliquen que l'exbanquer ha transmès al jutge que el banc va interposar una querella contra el diari, que va ser arxivada, i que ell no va recórrer l'arxiu, perquè ja es trobava fora del banc. Ha afegit que les paraules urgent i fallida no s'ajustaven a la realitat, segons les mateixes fonts.

Noticias relacionadas

contador