• Els ingressos generats al país de les set empreses de l'IBEX supera el 18% de la seva xifra de negocis
  • La lliura cau més d'un 1% respecte a l'euro després de conèixer la pèrdua de la majoria absoluta de Theresa May
ep willie walsh conseller delegat diag
BERND SETTNIK/DPA

Les empreses es juguen molt al Regne Unit. El país suposa una de les principals fonts d'ingressos per a una cinquena part de l'IBEX 35. En concret, hi ha set empreses de l'índex que superen els 30.000 milions d'euros amb els ingressos obtinguts el 2016 per la seva presència a l'economia britànica, encara que la seva reacció en borsa està sent dispar després de les eleccions d'aquest dijous a les quals Theresa May ha perdut la majoria absoluta dels Conservadors a falta de 10 dies perquè s'iniciï el procés del Brexit.

  • 1,86€
  • 3,56%
  • 28,92€
  • 0,28%

IAG

  • 2,09€
  • 1,61%

En el cas d'IAG, la cotitzada més exposada, supera un terç de la facturació. El grup d'aerolínies sorgit amb la fusió d'Iberia i British Airways va generar ingressos per valor de 22.567.000 d'euros el 2016, dels quals un 34% té com a origen el Regne Unit.

Aquesta és la xifra d'ingressos més elevada d'una companyia espanyola al país, segons els comptes de resultats anuals presentats per les cotitzades i les estimacions de l'origen dels ingressos per FactSet -en el cas de les empreses que ho especifiquen-. La següent de la llista és Telefónica, la xifra de negoci va ascendir als 52.036.000 d'euros l'any passat. FactSet estima que el 13% d'aquests ingressos correspon al Regne Unit, cosa que suposa més de 6.700 milions (vegeu quadre).

La dada de vendes a l'economia britànica supera els 6.400 milions en Iberdrola, segons l'exposició estimada del 22% per FactSet, i els ingressos de 29.215.000 d'euros que va publicar l'energètica. Per la seva banda, Santander va presentar un marge brut -ingressos provinents de captar i prestar diners i altres comissions- de 43.853.000. La dependència del Regne Unit s'eleva al 10,8% segons aquest variable.

En termes relatius, les dades d'exposició per ingressos més alts després d’IAG són de Ferrovial i Sabadell. El grup presidit per Rafael del Pino té una exposició del 29% al Regne Unit, mentre que en Sabadell, que va comprar TSB fa dos anys, ascendeix al 28%. També hi destaca Amadeus, amb un 7,5%.

DISPAR REACCIÓ EN BORSA

En borsa la reacció està sent dispar després de conèixer el resultat de les eleccions, en què Theresa May ha resultat vencedora amb 313 escons, lluny dels 326 necessaris per obtenir la majoria absoluta. El suport als 'tories' cau fins al 42,35% dels vots, mentre que el socialdemòcrata es fa amb el 40,2% dels vots i aconsegueix amb el seu grup els 260 escons. La reacció del mercat ha estat de caiguda de més de l'1% de la lliura fins als 1,139 dòlars.

Entre els valors espanyols més exposats al mercat britànic la reacció és dispar. IAG és el pitjor valor de l'IBEX en caure a prop d'un 3%, mentre que Ferrovial ha moderat les seves pèrdues i cotitza amb descensos superiors al 0,5%. Santander, protagonista aquesta setmana per quedar-se amb Popular per un euro després de la intervenció europea, es mou amb lleus descensos. Sabadell, Telefónica, Iberdrola i Amadeus cotitzen en verd.

Quant a l'IBEX i la resta de borses europees, incloent-hi l'FTSE 100 de Londres, cotitzen totes en positiu (+ 0,5% de mitjana). Theresa May ha perdut la majoria absoluta i preocupa la incertesa política que s'obre al Regne Unit. La lliura cau, però les borses pugen. Segons els experts, la possibilitat d'un 'Brexit tou' agrada a les companyies amb exposició a la zona. A més, pel que fa a les pujades en l'índex britànic, l'elevat pes de companyies exportadores que generen els seus resultats en divises diferents de la lliura sembla que l’està afavorint. L’FTSE 250, integrat per empreses que operen al mercat local, està caient un 0,95%.

Noticias relacionadas

contador