bancos portada

Els bancs espanyols no aixequen cap. Sabadell, BBVA, Santander, Bankinter i CaixaBank es tornen a enfonsar aquest dimecres per la incertesa que ha provocat la fallida de Silicon Valley Bank (SVB), que està colpejant el sistema financer mundial. Els problemes arriben ara a causa de Credit Suisse, que es desploma després que el seu màxim accionista hagi dit que no invertirà més en l'entitat després de les últimes caigudes, arrossegant el sector.

Les caigudes dels bancs de l'IBEX són notables. A aquesta hora Sabadell es col·loca com el pitjor, ja que es deixa més d'un 8%, seguit per BBVA, Bankinter i Santander, tots tres amb pèrdues superiors al 6%. Per part seva, CaixaBank retrocedeix un 5,5%, mentre que Unicaja cau una mica més d'un 5%.

"Estem vivint dies d'incertesa i alta volatilitat al sector bancari mundial, després de l'enrenou que ha creat Silicon Valley Bank (SVB)", expliquen els experts d'IG. La por, que es va estendre ràpidament als EUA, ara s'ha traslladat a Europa, i els bancs espanyols no se salven de la crema.

El detonant ha estat la caiguda de Credit Suisse, que s'enfonsa i marca nous mínims històrics després que el seu màxim accionista, el Banc Nacional Saudita, hagi descartat augmentar la seva posició en el banc suís. En concret, el president de l'entitat saudita, Ammar Al Khudai, s'ha mostrat rotund en una entrevista a Bloomberg.

En ser preguntat si estava obert a noves injeccions a Credit Suisse en cas que hi hagués una altra petició de liquiditat addicional, ha estat clar: "La resposta és absolutament no, per moltes raons, a part de la més simple, que és la regulatòria i la estatutària". La resposta ha provocat la caiguda del valor, i la situació s'ha traslladat ràpidament als homòlegs europeus del banc suís.

I és que, malgrat les opinions d'alguns experts que no hi ha res de què témer a Europa, el cert és que la por d'un possible col·lapse del sistema bancari europeu es deixa sentir amb força a la borsa aquests dies. Per això, des d'Activotrade aconsellen "mantenir-se'n al marge" a curt termini.

Com diuen, "BBVA i Santander s'han deixat més d'un 15% durant els darrers set dies de cotització i el risc pot seguir fins que vegem si les raons o dubtes sobre la viabilitat de Credit Suisse són fundades o no", comenten els experts d'aquesta empresa. Ara molts inversors es pregunten si el banc suís pot ser el nou SVB a Europa, cosa que només dirà el temps.

Noticias relacionadas

contador