credit suisse 20221027085816

Nova caiguda de Credit Suisse. El màxim accionista de l'entitat helvètica, el Banc Nacional Saudita, ha descartat augmentar la seva inversió després de veure les dificultats que travessa la companyia als darrers temps. La notícia ha enfonsat les accions del banc, que cauen un 20% i marquen nous mínims històrics. La caiguda arrossega amb ell, de nou, tot el sector bancari europeu.

  • 0,82Fr.
  • 0,00%

"La resposta és absolutament no, per moltes raons, a part de la més simple, que és la regulatòria i l'estatutària", ha indicat el president del Banc Nacional Saudita, Ammar Al Khudairy, en una entrevista concedida a Bloomberg TV aquest dimecres. El banc, propietat del fons sobirà de la nació, responia així a una pregunta sobre si estava obert a noves injeccions a Credit Suisse en cas que hi hagués una altra petició de liquiditat addicional.

L'entitat saudita es va convertir en el màxim accionista del prestador suís a finals del 2022 després d'adquirir una participació del 9,9%. Amb tot, Al-Khudairy ha indicat que superar el 10% comportaria alguns obstacles reglamentaris addicionals. La participació de Riad en Credit Suisse ha perdut més de 500 milions de francs de valor en només dos mesos.

Després d'aquestes declaracions, els títols de Credit Suisse es desplomen i arrosseguen tota la banca europea. A Espanya, per exemple, els principals bancs cotitzats a l'IBEX 35 registren caigudes d'entre el 5% i el 8% en aquests moments. A la resta del Vell Continent, entitats com Barclays, Deutsche Bank o Intesa Sanpaolo cauen entre un 3% i un 5%, mentre que BNP Paribas, Société Générale i Deutsche Bank s'enfonsen fins a un 7%. A l'altra banda de l'Atlàntic, els futurs anticipen caigudes que ronden el 2%.

El conseller delegat del banc suís, Ulrich Koerner, ha demanat paciència als accionistes per executar l'ambiciosa reforma que té entre mans. “Ningú no està content amb l'evolució del preu de les accions, però gestionem el que podem gestionar, i això és l'execució del nostre pla. Vam dir que és una transformació de tres anys, i no es pot venir després de dos mesos”, va assenyalar aquest dimarts en una altra entrevista a Bloomberg TV. Així mateix, va indicar que la companyia helvètica tenia una ràtio de capital CET1 del 14,1% al quart trimestre i una ràtio de cobertura de liquiditat del 144% que des de llavors ha augmentat fins a prop del 150% de mitjana.

Per part seva, el president de l'entitat, Axel Lehmann, ha assenyalat que l'ajuda estatal "no està sobre la taula" per al prestador. En la seva intervenció a la Conferència del Sector Financer celebrada dimecres a Aràbia Saudita, Lehmann ha dit que no seria exacte comparar els problemes actuals de Credit Suisse amb el recent col·lapse de Silicon Valley Bank, sobretot perquè els bancs estan regulats de manera diferent.

"Tenim unes sòlides ràtios de capital, un sòlid balanç... Ja hem pres la medicina", ha assenyalat, referint-se a l'ampli programa de reestructuració anunciat a l'octubre. Cal recordar que la companyia radicada a Zuric va anunciar l'octubre passat que es desprendria dels seus negocis de banca d'inversió i se centraria en la unitat clau de gestió de patrimonis. “Estem fent absolutament el correcte, trigarà un temps d'arribar-hi”, ha sentenciat Koerner.

Tot i que els dos dirigents han mostrat la confiança en les bones dades del banc per demostrar la seva solidesa financera, els inversors estan clarament preocupats pel futur de l'entitat. Els 'swaps' d'impagament, és a dir, el cost d'assegurar els bons contra l'impagament a curt termini de la companyia suïssa s'estan acostant a nivells perillosos, 18 vegades més cars que els d'UBS i 9 més que els de Deutsche Bank. Segons assenyalen els analistes, la corba també està molt invertida, cosa que significa que costa més protegir-se contra una fallida immediata del banc que contra un impagament més endavant.

Credit Suisse s'ha vist colpejat durant els últims anys per una sèrie d'escàndols, canvis en el lideratge i problemes legals de diversa índole que han fet trontollar el banc. L'últim trimestre del 2022, la companyia va registrar pèrdues de 1.390 milions de francs suïssos, xifra que va elevar la seva pèrdua anual fins als 7.300 milions de francs suïssos.

El valor es va desplomar aquest dimarts després de reconèixer que es van trobar "debilitats materials" en els seus processos d'informació financera per als exercicis 2021 i 2022. El banc havia endarrerit aquest informe després de rebre un avís de la Comissió de Borsa i Valors (SEC, per les seves sigles en anglès) dels Estats Units.

Per la seva banda, PwC, auditora de la companyia suïssa, ha assenyalat en una declaració a part que “l'administració no va dissenyar ni mantenir controls efectius sobre la integritat i la classificació i presentació de les partides no monetàries als estats consolidats de fluxos d'efectiu”. L'auditora també va incloure a l'informe presentat a Credit Suisse una opinió adversa sobre l'eficàcia dels controls interns del banc.

VALORACIÓ DELS EXPERTS

Naeem Aslam, director d'inversions de Zaye Capital Markets, creu que la principal preocupació del mercat és, directament, si Credit Suisse pot sobreviure i, si és així, quina serà la magnitud de la crisi que li tocarà travessar el banc de Zuric.

"En segon lloc, la qüestió de l'enduriment de la política monetària ha inquietat els operadors també a Europa, mentre que molts segueixen creient que el Banc Central Europeu (BCE) farà el que sap fer millor, que és perseguir la corba", afegeix aquest expert. Les últimes setmanes, la presidenta Christine Lagarde ha advertit que hi haurà més pujades de tipus i ha assegurat que no baixaran fins al 2025.

“El cert és que ha arribat el moment que aquests bancs centrals deixin de jugar a perseguir el revolt i utilitzin les eines de diagnòstic per avançar-se al revolt”, apunta Aslam.

En aquest sentit, Neil Wilson, analista en cap de mercats de Markets.com, ha mostrat la seva preocupació pel futur de l'entitat helvètica si el BCE continua trepitjant l'accelerador. “Si Credit Suisse tingués seriosos problemes existencials, estaríem en un altre món de dolor. Realment és massa gran per fer fallida. No estic segur que el BCE pugui seguir endavant amb els 50 punts bàsics demà en aquest ambient febril”, sentencia.

Noticias relacionadas

contador