ep fotografia darxiu davions de ryanair
RYANAIR - Archivo

L'aerolínia de baix cost Ryanair ha comunicat aquest dilluns unes pèrdues de 185 milions d'euros durant el primer trimestre fiscal (d'abril a juny) en comparació amb el mateix període de l'any passat, quan va obtenir un benefici de 243 milions d'euros. Això ha estat així després d'una caiguda del trànsit aeri del 99% per la pandèmia de Covid-19.

Ryanair ha comunicat que més del 99% de la flota d'avions ha estat en terra des de mitjan març fins a finals de juny. Així, el trànsit del primer trimestre va descendir de 42 milions a 0,5 milions. L'aerolínia ha dit que s'ha prioritzat la preservació d'efectiu, tancant el període amb un efectiu de 3.900 milions d'euros. "Les mesures de reducció de costos s'estan aplicant amb èxit", ha indicat en una nota, al mateix temps que ha afegit que el retorn dels vols també es va implementar amb èxit a la fi de juny.

La companyia ha explicat que aquest últim trimestre ha estat "el més difícil" dels seus 35 anys d'història. La Covid-19 ha mantingut en terra a la flota del grup durant gairebé quatre mesos (des de mitjan març fins a finals de juny) mentre els Governs de la Unió Europeu imposaven restriccions a la mobilitat per intentar controlar la pandèmia. L'1 de juliol, el grup va reprendre els vols a la major part de la seva xarxa de rutes. "Esperem operar aproximadament un 40% del nostre horari normal al juliol, augmentant al 60% a l'agost i, amb sort, al 70% al setembre", ha avançat la companyia, subratllant les "exhaustives mesures de prevenció" que ha implementat en els vols.

L'aerolínia també ha explicat que està treballant per resoldre els problemes de canvis i cancel·lació de vols provocats per la Covid, i que espera que més del 90% de les sol·licituds de reemborsament en efectiu als clients es liquidin a la fi d'aquest mes.

Ryanair ha afegit que preveu que el trànsit de l'any fiscal 2021 caurà un 60%, des de 149 milions a 60 milions, i ha qualificat d'"il·legal" les ajudes estatals dels Governs de la UE a les seves aerolínies de bandera, "entre elles Alitalia, Air France/KLM, Lufthansa, SAS, TAP i altres".

"Aquesta ajuda estatal distorsionarà la competència i farà que les companyies de bandera insostenibles es dediquin a la venda per sota del cost durant molts anys", ha criticat l'empresa. Al mateix temps, Ryanair ha dit que moltes d'aquestes companyies estan retallant la seva capacitat a causa de la situació. "Això crearà oportunitats perquè Ryanair augmenti la seva xarxa i ampliï la seva flota", assenyala.

Amb tot, els ingressos del període van caure un 95%, fins a 125 milions des de 2.312 milions. La reducció del 85% dels costos durant el primer trimestre no va ser suficient per compensar aquesta pèrdua d'ingressos, ja que les reserves es van paralitzar "bruscament" durant les primeres setmanes de la crisi de la Covid-19.

D'altra banda, sobre els problemes amb el subministrament dels avions Boeing 737-MAX-200, que també han penalitzat la companyia, Ryanair ha dit que "amb sort" veuran el lliurament del seu primer avió abans de finals de 2020 i potencialment rebran fins a 40 MAX abans del primer semestre de 2021. Aquests nous avions permetran al grup créixer fins als 200 milions de passatgers anuals durant els propers 5 o 6 anys.

PREVISIONS ANY FISCAL 2021

Ryanair espera que l'any fiscal 2021 sigui "molt desafiador". "Una segona ona de casos de Covid-19 a tota Europa a la fi de tardor és el nostre pitjor temor en aquest moment", reconeix.

L'aerolínia afegeix que és "vital" que les economies europees comencin el procés de recuperació aquest estiu per reduir al mínim els danys derivats de la pandèmia, i afegeix que aquesta recuperació "només pot estar encapçalada pels viatges aeris intracomunitaris, que són el motor del creixement i l'activitat econòmica de la UE".

Donada la incertesa actual, Ryanair ha dit que no pot proporcionar cap orientació sobre el PAT de l'any fiscal en aquest moment. El grup espera actualment transportar aproximadament 60 milions de passatgers l'any fiscal 2021 i registrar una pèrdua menor durant el segon trimestre (que reflecteix un retorn gradual als vols a partir de l'1 de juliol) que al primer trimestre.

Noticias relacionadas

contador