xunta hidrógeno meirama
Naturgy

Repsol, Naturgy i Reganosa han comunicat la seva aliança per desenvolupar un hub de producció d'hidrogen renovable a Galícia. El projecte contempla la instal·lació d'una planta d'electròlisi alimentada amb energia 100% renovable als terrenys de l'antiga central tèrmica de Meirama, al municipi de Cerceda (La Corunya). "Amb l'impuls d'aquest vector energètic, les tres companyies reforcen el compromís amb una transició energètica justa", ha destacat la petroliera en un comunicat de premsa.

  • 23,36€
  • -0,09%
  • 14,72€
  • -1,90%

La planta d'hidrogen renovable tindrà una potència inicial de 30 MW, escalable en diferents fases fins a un potencial total de 200 MW. Produirà més de 4.000 tones d'hidrogen renovable a l'any en una primera fase i assolirà una producció total de 30.000 tones anuals.

L'hidrogen renovable generat es destinarà a ús industrial per substituir l'hidrogen convencional que actualment utilitza la refineria de Repsol a La Corunya. També s'utilitzarà en altres indústries, a la injecció a la xarxa gasista per ser barrejat amb gas natural i en mobilitat.

Per Tomás Malango, director d'Hidrogen de Repsol, "aquest projecte forma part de l'estratègia d'hidrogen renovable de Repsol a Galícia i suposa una fita en la transformació de la refineria de La Corunya en un pol multienergètic que proporcioni productes descarbonitzats a la societat" .

La directora de Nous Negocis a Naturgy, Silvia Sanjoaquín, ha afirmat que “aquest projecte permetrà accelerar la introducció de l'hidrogen a sectors com l'energètic, l'industrial o el del transport, a més de redundar en un gran impacte sobre l'economia local, en un emplaçament de transició justa com el de Meirama”.

Per part seva, el director general de Reganosa, Emilio Bruquetas, ha subratllat que "fa 15 anys dotem Galícia d'una infraestructura clau per a l'arribada del gas, i la competitivitat de la nostra indústria va millorar substancialment".

ECONOMIA DESCARBONITZADA

En un context de descarbonització i transició energètica, l'hidrogen renovable és un pilar clau en la transformació industrial de la refineria corunyesa de Repsol per fabricar productes de baixa, nul·la i fins i tot negativa petjada de carboni. Així mateix, la iniciativa no només comportarà una alta creació d'ocupació, sinó que comportarà beneficis a l'àmbit social, contribuint així al compliment dels objectius de desenvolupament sostenible de les Nacions Unides.

"L'enfocament del projecte valida i fomenta un model que està alineat amb el Full de Ruta de l'Hidrogen aprovat pel Ministeri per a la Transició Ecològica, el Pacte Verd Europeu (Green Deal), el RePowerEU i el Pla Nacional d'Energia i Clima (PNIEC), que promouen el desenvolupament dels gasos renovables. La iniciativa encaixa també amb la Llei de Simplificació Administrativa i de Suport a la Reactivació Econòmica de Galícia, l'Estratègia Gallega de Canvi Climàtic i Energia 2050, i l'Agenda Energètica de Galícia 2030", han apuntat.

El principal objectiu d'aquest hub d'hidrogen és fomentar el creixement econòmic, la generació d'ocupació i el desenvolupament d'un teixit empresarial competitiu, sostenible i circular.

A més, des de Repsol han posat de manifest que “aquest projecte conjunt de Naturgy, Repsol i Reganosa pot posicionar Galícia com un referent a nivell mundial en la producció, distribució i consum d'hidrogen renovable, afavorint així el creixement econòmic de la regió”

Noticias relacionadas

contador