ep logo de renault
Uli Deck/dpa - Archivo

Renault ha presentat aquest divendres un pla d'ajust amb el qual pretén reduir en uns 2.150 milions d'euros la seva estructura anual de costos i que suposarà la supressió d'uns 15.000 ocupacions arreu del món, un 8% de la seva plantilla mundial, sense acomiadaments, dels quals 4.600 a França. Així mateix, ha anunciat que no contempla una reducció de la producció a les seves fàbriques espanyoles (Valladolid, Palència i Sevilla) i tampoc el tancament de cap de les seves factories situades en territori nacional.

  • 48,00€
  • -1,68%

El grup automobilístic francès va insistir en un comunicat que aquesta reducció d'efectius, que afectarà el 8% de la seva plantilla global i s'escalonarà en els tres anys d'implementació total del pla, la farà amb "un diàleg exemplar" amb els representants dels treballadors i amb les autoritats locals de cada país. Renault també reduirà la capacitat de producció de quatre milions de vehicles al 2019 a 3,3 milions a l'horitzó de 2024.

El fabricant d'automòbils gal aplicarà "mesures de reconversió, de mobilitat interna i de sortides voluntàries". La retallada anunciada deixa de banda la qüestió dels interins i treballadors amb contractes temporals, i fins a quin punt els mantindran.

Segons va informar l'empresa, l'objectiu d'aquest nou programa fins a 2023, que tindrà un cost d'uns 1.200 milions d'euros, és retornar la competitivitat a la companyia i garantir el seu desenvolupament a llarg termini en el marc de l'aliança Renault-Nissan-Mitsubishi.

La intenció de la firma és prioritzar la generació de flux de caixa a través d'un enfocament més eficient de les activitats operatives i d'una "gestió rigorosa dels recursos", entorn d'àrees estratègiques com la mobilitat elèctrica, els vehicles comercials, l'economia circular i la innovació.

Per a aconseguir aquests objectius, la companyia haurà de fer ajustos de plantilla que afectaran a gairebé 4.600 persones a França fins a 2023, i se sumaran als prop de 10.000 ocupacions que es retallaran a tot el món. Aquestes mesures es duran a terme a través de reconversió de llocs de treball, mobilitat interna i sortides voluntàries.

REDUCCIÓ DE LA SEVA CAPACITAT DE PRODUCCIÓ

L'empresa implementarà, al seu torn, una reorganització de la seva estructura industrial, de manera que d'aquí al 2024 la seva capacitat de producció mundial anual se situï en 3,3 milions de vehicles, en comparació amb els 4 milions de 2019, una baixada de gairebé el 18%.

El grup pretén aconseguir un estalvi de costos a l'entorn industrial d'uns 650 milions d'euros, per al que treballarà en la transformació de les seves factories a la Indústria 4.0 i millorarà els processos d'enginyeria.

A més, paralitzarà tots els plans d'augment de capacitat productiva, com els previstos al Marroc i Romania, estudiarà la seva realitat industrial a Rússia i realitzarà un estudi de la racionalització de la fabricació de caixes de velocitats a tot el món.

VENDA DE PARTICIPACIÓ QUE TÉ A LA JV AMB DONGFENG

D'aquesta manera, Renault vendrà a Dongfeng Motor la participació que manté a la 'joint venture' Dongfeng Renault Automotive Company a la Xina, i posarà fi a la comercialització de vehicles sota la seva marca a la Xina.

Quant a França, la multinacional automobilística iniciarà un procés de consultes per a la creació des de les plantes de Douai i Maubeuge d'un centre d'excel·lència optimitzat per a vehicles comercials elèctrics i lleugers al nord de França.

També es planteja la reconversió de la instal·lació de Dieppe al final de la producció del model Alpine A110 i a Flins crearà un "ecosistema d'economia circular", que contempla la transferència d'activitats de Choisy-le-Roi. També farà una revisió estratègica de les seves operacions de fosa a Bretanya.

MESURES D'EFICIÈNCIA

A més, la companyia francesa també vol fer un estalvi de 800 milions d'euros, gràcies a la millora de l'eficiència i la reducció de costos per les sinergies aconseguides en el marc de l'aliança Renault-Nissan-Mitsubishi.

Així, Renault reduirà la diversitat de components dels seus vehicles i augmentarà l'estandardització dins del pla 'líder-seguidor' posat en marxa per l'aliança i que comporta que l'empresa lideri a Europa, entre altres regions.

La companyia durà a terme una concentració del desenvolupament de tecnologies estratègiques d'alt valor afegit als centres d'enginyeria de Ile-de-France i d'optimització de l'ús de centres d'I + D fora de França.

D'altra banda, la multinacional contempla estalviar uns 700 milions d'euros mitjançant una disminució de les seves despeses generals i de màrqueting, al qual contribuirà la digitalització, al mateix temps que durà a terme una reorientació d'activitats per millorar l'aprofitament dels recursos.

Amb motiu de la presentació d'aquest pla d'estalvi, el president de l'empresa, Jean-Dominique Senard, va subratllar que aquests canvis "són fonamentals per garantir la sostenibilitat de l'empresa i el seu desenvolupament a llarg termini".

"Som plenament conscients de la nostra responsabilitat i la transformació prevista només pot dur-se a terme des del respecte a totes les parts interessades del nostre grup i en un marc d'un diàleg social exemplar", va indicar Senard.

Per part seva, la directora general interina de la firma, Clotilde Delbos, va assegurar que, en un context d'incertesa i complexitat, aquest projecte "és vital" per garantir un rendiment sòlid i sostenible, amb la satisfacció dels clients com a prioritat.

Noticias relacionadas

contador