rodrigo rato bankia portada
1,78€
  • 0,05€
  • 2,65%

Rodrigo Rato, expresident de Bankia, ha fet ús del seu torn d'última paraula en el judici oral per la sortida a borsa de l'entitat per recordar que l'entitat val a dia d'avui en borsa menys que quan va debutar al mercat. "Bankia, en relació al seu balanç, val menys que quan va sortir a borsa", ha assenyalat, per després afegir que els antics gestors del banc, que s'asseuen al banc dels acusats, van administrar Bankia pensant únicament en l'interès dels accionistes. "Els administradors de BFA i Bankia no hem tingut altre objecte que els interessos dels nostres accionistes", ha apuntat.

"BFA i Bankia eren organitzacions financeres complexes i organitzades segons els més alts estàndards bancaris, que en cap moment van ser criticades per supervisor", ha manifestat el també exministre minuts abans que la presidenta del tribunal, Ángela Murillo, decretés al final del judici oral, que s'ha prolongat més de deu mesos.

"Els nostres professionals eren dels millors del mercat i comptaven constantment amb l'assessorament de les millors empreses del món. Totes les nostres decisions van ser contrastades amb les opinions que sobre els mateixos temes tenien el regulador i el supervisor", ha afegit.

En la seva opinió, ha quedat "testificat" durant el judici que durant els 17 mesos de gestió que es jutjaven en aquest procés es van produir "tres canvis reguladors consecutius i diferents" i que tots van ser aplicats per l'entitat "de manera correcta segons l'opinió del regulador". En aquest mateix temps, l'entitat va ser sotmesa a tres tests d'estrès de l'Autoritat Bancària Europea que Bankia va superar, ha recordat Rato.

A més, segons l'expresident de Bankia, l'equip gestor que va substituir el dirigit per ell va dir en el seu moment davant la junta general d'accionistes, la CNMV, el regulador bancari i el mercat, i també davant el plenari del judici oral, que prenia mesures "per raons de futur i no de passat i en base a canvis reguladors de futur". "I tenia tota la raó", ha afegit Rato.

"La crisi financera va ser molt pitjor el 2012, 2013 i 2014, fins al punt que avui, el 2019, Bankia, en relació amb el seu balanç, val menys que quan va sortir a borsa", ha rematat l'expresident de Bankia. En considerar que totes aquestes qüestions han quedat acreditades durant el judici, ha demanat la seva lliure absolució.

Rato ha estat l'únic dels encausats que ha decidit fer ús del seu dret a un al·legat final, ja que tots els altres s'han limitat a afirmar davant el tribunal que no tenen res a afegir.

contador