ep archivo   series de netflix
NETFLIX - Archivo
621,10$
  • 10,58$
  • 1,73%

Els pitjors temors s'han confirmat: el canvi de política de Netflix no ha tingut l'efecte desitjat. Segons una enquesta de Kantar, la plataforma va perdre un milió d'usuaris a Espanya entre el gener i el març del 2023 després que la companyia executés mesures per posar fi a l'ús de comptes compartits entre usuaris.

La caiguda és especialment greu si es té en compte que la mesura fa tot just dos mesos que està vigent. Espanya es va convertir en un dels primers mercats en què Netflix va introduir aquestes limitacions, així com la quota addicional de 5,99 euros perquè els usuaris poguessin continuar compartint compte. Aquest milió representa el triple de cancel·lacions que durant el mateix període de l'any anterior i, encara pitjor, a prop de la meitat dels usuaris que van abandonar la plataforma van assenyalar que no pagaran pel servei.

Per acabar-ho d'adobar, Kantar estima que les previsions per al proper trimestre són encara més pessimistes. Segons la consultora, el 10% dels subscriptors que es van quedar amb Netflix planeja donar-se de baixa al segon trimestre de l'any, una xifra molt per sobre de la mitjana observada en trimestres anteriors.

“Curiosament no hi ha un fort biaix demogràfic dels usuaris que van cancel·lar el seu compte, cosa que indica un rebuig més rotund de les mesures per acabar amb les contrasenyes compartides”, expliquen des de Kantar, alhora que recorden que “el 2017 Netflix animava a compartir comptes”.

La consultora britànica assenyala que, si bé la companyia californiana espera que, amb el temps, molts d'aquests usuaris tornin al servei pagant una subscripció, la tendència actual “mostra que això és lluny d'estar garantit”. En aquest sentit, des de Kantar creuen que la gran pèrdua de subscriptors “influirà en la seva decisió de seguir amb la seva mesura a nivell mundial”. "Monitoritzar els propers trimestres per veure quants d'aquests consumidors decideixen tornar a subscriure-s'hi serà clau per a l'estratègia de Netflix en aquest àmbit", afegeixen.

Cal assenyalar que aquesta mesura va ser introduïda només a alguns països com Portugal, Canadà o Nova Zelanda, així com a alguns països d'Amèrica Llatina. D'aquesta manera, Netflix ha intentat estudiar com reacciona el mercat a aquesta política abans d'implantar-la als Estats Units, cosa que està previst que passi als propers mesos.

En aquest sentit, la companyia de reproducció en continu ha reconegut en una carta als seus accionistes que hi va haver una “reacció de cancel·lació” tant al Canadà com als països llatinoamericans després d'anunciar les mesures. Tot i això, també han indicat que "a mesura que els prestataris comencen a activar els seus propis comptes i els membres existents afegeixen comptes de 'membre extra', veiem un augment d'adquisicions i ingressos".

Netflix també ha destacat que Canadà és "un indicador fiable per als Estats Units", alhora que ha subratllat que "la nostra base d'usuaris de pagament ara és més gran que abans del llançament del pagament amb comptes compartits".

La companyia californiana va publicar la setmana passada els resultats corresponents al primer trimestre de l'any, un període durant el qual el benefici es va reduir un 18,2% fins als 1.305 milions d'euros malgrat l'augment del 3,7% dels ingressos.

RESTA DEL MERCAT

D'altra banda, Kantar ha destacat la forta irrupció de Sky Showtime al mercat espanyol i va atreure un de cada tres nous subscriptors durant el trimestre. Segons la consultora, la promoció de llançament, SkyShowtime, que va seguir l'exemple de HBO Max amb una oferta a meitat de preu per sempre, va tenir “clarament” un “fort impacte” als consumidors, amb un 69% que va declarar que la relació qualitat-preu era una raó clau per subscriure's al nou servei.

Tot i això, Prime Video va mantenir el seu primer lloc en nous subscriptors, amb una quota del 34%. La sèrie El senyor dels anells: els anells del poder va continuar sent el títol que més subscriptors va atreure Prime Video al primer trimestre del 2023, amb una ratxa ininterrompuda de 9 mesos.

D'altra banda, The Last of Us (HBO MAX), un dels fenòmens de l'any, va ser el títol més vist durant el trimestre, seguit de la sèrie espanyola La chica de nieve a Netflix.

Noticias relacionadas

contador