francisco reynés (presidente naturgy)
Alberto Sánchez

De posar fi a un plet de manera amistosa, a haver de tornar a la taula de negociacions. Fa només dos mesos, Naturgy va anunciar un acord que acabava amb una disputa que arrossegava des de fa anys per UFG (Unión Fenosa Gas), una societat participada al 50% per Naturgy i pel grup italià ENI. Una disputa entre les companyies i Egipte, que ha comportat arbitratges internacionals i que al febrer donava per acabada a canvi de rebre 600 milions de dòlars (prop de 550 milions d'euros) i diversos actius.

  • 23,36€
  • -0,09%

El plet ve des de lluny. Al 2014, l'empresa pública Egyptian Natural Gas Holding (EGAS) va deixar de subministrar gas a UFG; i va deixar de pagar el cànon d'ús de la planta de liqüefacció de Damietta. Segons explica Naturgy a la seva última memòria, aquesta situació va provocar “diverses reclamacions en seu arbitral (Madrid, el Caire i CIADI, aquest últim amb seu a Washington) contra aquest subministrador, que va sol·licitar la nul·litat del contracte, i contra la República Àrab d'Egipte”.

LAUDES EN MARXA

Uns laudes que han anat aclarint-se. Així, al desembre de 2017 va finalitzar l'arbitratge contra EGAS al Caire, que va confirmar la posició d'UFG sobre l'incompliment de les obligacions. I, a l'agost de 2018, el CIADI va dictar en contra d'Egipte i va condemnar al país a pagar uns 2.000 milions de dòlars. Laude que està en procés d'execució i del qual el 50% correspon a l'empresa espanyola. Així, al tancament de 2019, a Naturgy només li quedava pendent de resolució l'arbitratge amb seu a Madrid.

Tot i que els arbitratges han anat donant la raó a Naturgy, la companyia va decidir optar per un acord amistós i, a la fi de febrer, va acordar posar fi a la disputa i reduir la seva exposició a Egipte. En concret, va pactar resoldre la situació a canvi d'un pagament net de 600 milions de dòlars, així com diversos actius.

Naturgy va explicar, després de tancar l'acord al febrer, que així aconseguia “reduir gradualment l'exposició de la companyia a contractes de subministrament de gas, i resol una situació complexa que s'havia prolongat des de 2012, consumint temps i recursos significatius”, segons va indicar a la CNMV. Així, reduïa “el risc del seu posicionament de negoci, amb l'objectiu d'assignar capital i recursos a aquells negocis que maximitzen la creació de valor a llarg termini”.

Una transacció que preveia executar durant la primera meitat de 2020, sempre que es complissin les condicions pactades. I no s'han complert, entre més raons perquè el Covid-19 ha impedit als tècnics viatjar a la planta de Dammieta.

Ara, després de trencar aquest acord, torna a estar actiu l'escenari dels laudes. Naturgy explica que la ruptura de l'acord amb Egipte “no tindrà cap impacte en la política de remuneració a l'accionista, ni en la seva posició de liquiditat, que s'ha reforçat des de principis d'enguany”. Un reforç que ha arribat a través de les últimes emissions de deute realitzades, l'última aquest mateix mes, bons per import de 1.000 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador