ep archivo   udf naturgy lanza un comparador digital para ahorrar en la factura electrica
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

Naturgy ha començat els tràmits per fer vuit projectes d'emmagatzematge amb bateries per una inversió de 117 milions d'euros. Les instal·lacions tindran una potència de 145MW i una capacitat d'emmagatzematge de 290MWh que contribuiran a reforçar la qualitat del subministrament del sistema elèctric espanyol i permetran una introducció d'energia renovable més gran a la xarxa.

  • 23,36€
  • -0,09%

El projecte serà el primer d'aquestes característiques a Espanya, després de connectar a la xarxa la primera instal·lació de bateries aquest any a Austràlia. Naturgy preveu posar-ne en operació vuit instal·lacions el 2025 al nostre país, com han anunciat en un comunicat.

Els set projectes d'emmagatzematge hibridats amb solar tindran una potència de 20 MW cadascun, i s'ubicaran a les plantes fotovoltaiques de Carpio, a la província de Toledo, Picón I, Picón II Picón III i La Nava, a la província de Ciudad Real, i Tavernes I i II, a Almeria.

A més, la companyia també vol instal·lar un sistema d'emmagatzematge amb bateries stand alone a Vigo, Pontevedra. Aquesta instal·lació, que estaria connectada directament a la xarxa, tindria 5 MW de potència i una capacitat d'emmagatzematge de 10 MWh.

Jorge Barredo, director general de Renovables, Nous Negocis i Innovació, ha aprofitat l'anunci per recordar que aquests projectes "són un pas més a l'estratègia de Naturgy de liderar la transició energètica a Espanya" i que la nova tecnologia contribuirà "a reforçar la implantació de les energies renovables”.

La capacitat d'emmagatzematge total d'aquests vuit projectes és de 101.500 MWh a l'any, cosa que equival al consum de més de 29.000 habitatges durant dues hores. La companyia planeja iniciar la construcció d'aquests projectes el 2024 perquè estiguin operatius el 2025.

Aquests sistemes de bateries permeten emmagatzemar energia renovable per subministrar-la quan sigui necessari en moments de producció escassa, per la qual cosa flexibilitzen la producció d'energia renovable i garanteixen la seva integració en el sistema.

El Pla Nacional Integrat d'Energia i Clima (PNIEC) preveu que el 2030 el mix energètic estarà compost en un 74% per energies renovables, principalment eòliques i fotovoltaiques. És per això que el sistema energètic ha de "dotar-se d'eines de flexibilitat per gestionar la producció, compassar generació i consum, evitar caigudes brusques de la producció i donar capacitat ferma al sistema", asseguren des de la companyia.

Per part seva, el PNIEC ha planejat la instal·lació de 2,5 GW de bateries i de 3,5 GW de bombament fins al 2030. Per la seva banda, el Govern d'Espanya va publicar la seva Estratègia d'Emmagatzematge Energètic, en què les bateries estacionàries són una de les claus per a la flexibilitat del sistema elèctric.

Finalment, Naturgy ha recordat el seu "ambiciós objectiu" per impulsar el seu paper en la transició energètica i la descarbonització, pel qual busquen assolir "la neutralitat d'emissions el 2050 i una potència instal·lada de fonts renovables propera al 60%". Per aconseguir-ho, dedicaran "aproximadament dos terços de la inversió prevista al Pla Estratègic al 2025". Actualment, la companyia suma més de 5,5 GW de potència en operació a nivell internacional i compta "amb una cartera de més de 195 projectes a Espanya, Austràlia i els Estats Units".

La companyia preveu iniciar al llarg d'aquest any la construcció de "mig centenar de projectes renovables a Espanya", que sumen una potència acumulada superior als 2 GW i que entraran en operació entre el 2023 i el 2025.

Noticias relacionadas

contador