ep archivo   planta de regasificacion de enagas del puerto de barcelona a 2 de febrero de 2023 en
Kike Rincón - Europa Press - Archivo

Moody's ha millorat aquest dimarts la perspectiva d'Enagás i Enagás Transport de negativa a estable. Alhora, Moody's ha ratificat la qualificació a llarg termini 'Baa2' i la qualificació a curt termini 'Prime-2' d'Enagás, i la qualificació de deute sènior no garantit 'Baa2' d'Enagás Transporte.

  • 14,25€
  • 0,07%

Aquestes decisions segueixen l'actualització estratègica proporcionada per Enagás el 20 de febrer, en què la companyia va anunciar accions per enfortir el balanç abans del 2027, quan espera iniciar un nou cicle d'inversions, principalment relacionat amb el desenvolupament de la xarxa espanyola d'hidrogen.

Enagás va revisar a la baixa els seus compromisos de dividends futurs per al període 2024-2026 a 1 euro per acció en comparació amb un compromís anterior d'1,74 euros per acció, i va disminuir la despesa de capital planificada al voltant de 300 milions d'euros durant el període.

Aquestes accions conduiran a una generació de flux d'efectiu lliure més gran, que Moody's espera que Enagás utilitzi per estabilitzar el deute net. Com a resultat, el deute net ajustat romandrà àmpliament estable al voltant de 3.400 milions d'euros durant el 2024-2026.

JUSTIFICACIÓ DEL CANVI DE PERSPECTIVA

El canvi de perspectiva a estable reflecteix l'expectativa de Moody's que "les mètriques creditícies de la companyia estaran àmpliament alineades amb la guia de ràtios de l'agència de qualificació durant el 2024-2026". Això és perquè les mesures anunciades al febrer per enfortir el balanç parcialment compensaran l'esperada disminució dels ingressos regulats, resultat de l'eliminació gradual de la Retribució per la Continuïtat de Subministrament (RCS) i de la disminució de la base d'actius regulats (BAR) de la companyia. Com a resultat, Moody's espera que Enagás registri uns fons d'explotació (FFO) ajustats respecte al deute net del voltant del 17% de mitjana durant el 2024-2026.

A més, Moody's espera que Enagás prioritzi les inversions en actius regulats espanyols i europeus, en línia amb les prioritats estratègiques incloses al seu pla. Les inversions d'Enagás se centraran a donar suport a la transició energètica i la seguretat de subministrament, incloent-hi el desenvolupament de la columna vertebral de l'hidrogen a Espanya i les interconnexions internacionals.

Per finançar aquestes inversions, la direcció d'Enagás va declarar que també considerarà la rotació d'actius no fonamentals, incloent-hi participacions en actius als Estats Units i l'Amèrica Llatina.

"Encara que la visibilitat és limitada sobre el moment i sobre els termes d'una possible rotació d'actius, i actualment no existeix un marc regulador per remunerar les inversions en hidrogen, cosa que limita la previsibilitat del flux d'efectiu, el canvi cap a actius regulats al mercat intern beneficiaria el perfil de risc empresarial d'Enagás amb el temps", segons Moody's.

JUSTIFICACIÓ DE LA RATIFICACIÓ DE LA QUALIFICACIÓ

La ratificació de les qualificacions d'Enagás reflecteix el perfil de risc empresarial baix de les seves activitats de transport, regasificació i emmagatzematge de gas, que continuaran representant al voltant del 75% dels fons procedents d'operacions de la companyia, l'exposició relativament limitada a la demanda de gas, i l'expectativa que la companyia prioritzarà l'enfortiment del balanç abans que la distribució de dividends abans del cicle d'inversió en actius d'hidrogen.

Alhora, les qualificacions d'Enagás es veuen limitades per la contínua disminució dels ingressos regulats de transmissió a Espanya l'alta dependència dels dividends repatriats d'actius d'infraestructura de gas internacionals, volàtils i subordinats i el nou cicle d'inversió en hidrogen que probablement requerirà una despesa de capital substancial a partir del 2027.

Moody's considera que el perfil de liquiditat d'Enagás és fort per als propers 24 mesos. A data de 31 de desembre de 2023, la companyia disposava de 422 milions d'euros en efectiu disponible (excloent-ne l'efectiu al Perú, pendent del resultat d'arbitratge) i al voltant de 1.600 milions d'euros de línies de crèdit no utilitzades amb venciment el 2029, en comparació amb al voltant de 413 milions d'euros de deute financer vençut el 2024 i al voltant de 923 milions d'euros el 2025, després de l'emissió d'un bo de 600 milions d'euros a 10 anys el gener del 2024. Més del 80% del deute d'Enagás és a tipus fix i té un venciment mitjà de 4,9 anys. El finançament és predominantment a través de bons denominats en euros i facilitats creditícies bancàries.

FACTORS QUE PODRIEN CONDUIR A UNA MILLORA O REBAIXA DE LES QUALIFICACIONS

La pressió alcista sobre les qualificacions és limitada, ateses les considerables inversions planificades per Enagás més enllà del 2026, diu Moody's. Tot i això, les qualificacions podrien millorar-se si la companyia demostra un FFO/deute net còmodament per sobre del 20% de manera sostinguda.

Les qualificacions d'Enagás podrien ser rebaixades en cas que el seu perfil financer es deteriorés per sota de la guia per a la qualificació actual de FFO/deute net al voltant del 17%, desenvolupaments regulatoris adversos, o un resultat advers en arbitratges internacionals que afectarien la capacitat d'Enagás per repatriar l'efectiu que té al Perú.

Noticias relacionadas

contador