ep presidente ejecutivotelefonica jose maria alvarez-pallete 20180921131407
EUROPA PRESS

Moody's espera que el nivell d'endeutament segueixi sent elevat en algunes companyies de telecomunicacions europees, com Telefónica, Vodafone, Telecom Itàlia i Deutsche Telekom, al mateix temps que creu que Telenor, Swisscom i Orange tenen capacitat d'adoptar estratègies més favorables als accionistes o fer adquisicions finançades amb deute.

A més, la signatura adverteix que unes necessitats de despesa de capital que segueixen sent elevades, juntament amb l'impacte que tindran la subhastes d'espectre per al 5G, podrien elevar el deute d'algunes empreses del sector en 2019, la qual cosa limita la capacitat de la indústries d'absorbir possibles "xocs" i enfrontar-se a futures crisis econòmiques i podria portar a retallades de dividend.

D'altra banda, Moody's creu que les perspectives per al sector de les telecomunicacions a la regió Europa, Orient Mitjà i Àfrica (EMEA) es mantindran "estables" en 2019, encara que es tornaran cada vegada més fràgils a causa de la ralentització del creixement dels ingressos per l'impacte negatiu de la forta competència, la regulació i el menor creixement econòmic, segons l'agència de qualificació crediticia Moody's.

En un informe sobre empreses de telecomunicacions dels països de la zona EMEA, l'agència assenyala que la seva perspectiva per 2019 per al sector és "estable" perquè, malgrat que preveu un creixement dels ingressos inferior al 1%, les companyies seguiran millorant el marge del benefici brut operatiu (Ebitda) i mantindran un fort flux de caixa operatiu.

"La nostra previsió en és que el sector de les telecomunicacions en EMEA es mantingui estable, però fràgil, en 2019, ja que la major competència, un menor creixement del PIB i l'impacte de la regulació passada segueixen generant dubtes sobre la sostenibilitat futura del creixement dels ingressos", assenyala el vicepresident de Moody's Carlos *Winzer.

En aquest sentit, l'informe assenyala que seguirà sent un desafiament per a les empreses de telecomunicacions la capacitat de *monetizar l'augment de la demanda de dades i vídeo. A més, afirma que és "improbable" que l'arribada de nova tecnologia mòbil 5G actuï com a "catalitzador" del creixement dels ingressos i sigui la solució a aquest problema en el curt termini.

PUJADES DE PREUS

A més, destaca la "intensa" campanya promocional que s'està duent a terme al mercat de baix cost de països com Espanya, França i Itàlia, on alguns operadors busquen guanyar quota de mercat amb rapidesa oferint preus baixos. "Encara que això té efectes negatius en el curt termini en els ingressos, pensem que aquesta estratègia no és sostenible i els preus en general haurien de pujar", ha agregat.

Per tot això, l'agència avisa que podria canviar la perspectiva del sector a negativa si percep un "empitjorament de les condicions de mercat" que afegeixi pressió als ingressos i al flux de caixa. Per contra, podria moure-la a positiva si el creixement mitjà dels ingressos en el futur superar el 3% de forma sostenible.

MÉS FUSIONS EN EL SECTOR

D'altra banda, espera que les operacions d'adquisicions i fusions dins del sector augmentin en el futur a causa de l'acceleració la convergència entre els negocis de fix, mòbil i televisió per cable, a la preparació per a l'arribada del 5G i als esforços de les empreses per compensar els baixos ingressos.

En aquest sentit, subratlla que les empreses que solament ofereixen telefonia mòbil o les de serveis per cable són les "clares candidates" a aquest tipus de moviments davant la necessitat d'unir actius fixos i mòbils a la recerca de la convergència.

No obstant això, l'agència no preveu grans operacions transfrontereres entre operadors incumbents i assenyala que, encara que hi haurà segurament noves operacions empresarials, dependrà de l'enfocament dels reguladors sobre la consolidació del sector.

contador