covid moderna 20220118151514

Moderna ha demandat Pfizer i el seu soci alemany BioNTech per una suposada infracció de patents en el desenvolupament de la primera vacuna contra la Covid-19 aprovada als Estats Units, al·legant que devien copiar la tecnologia ARN missatger (ARNm) en què es basen les vacunes dels dos laboratoris nord-americans.

  • 122,13$
  • -2,30%

"Estem presentant aquestes demandes per protegir la innovadora plataforma tecnològica d'ARNm en la creació de la qual vam ser pioners, vam invertir milers de milions de dòlars i vam patentar durant la dècada anterior a la pandèmia de Covid-19", ha assenyalat el director executiu de Moderna, Stephane Bancel, en un comunicat.

La demanda ha estat presentada al Tribunal de Districte de Massachusetts, així com al Tribunal Regional de Düsseldorf. Al document, el laboratori radicat a Massachusetts assenyala que té patents registrades entre el 2010 i el 2016 per a la tecnologia utilitzada als dos sèrums.

Moderna assenyala que Pfizer i BioNTech "van portar quatre candidats diferents a les proves clíniques, incloent-hi opcions que s'haurien allunyat de la via innovadora de Moderna mitjançant l'ús d'ARNm no modificat". "No obstant, en última instància, Pfizer i BioNTech van descartar aquestes alternatives i van copiar la tecnologia patentada de Moderna", expliquen.

En aquest sentit, el laboratori nord-americà ha indicat que l'aliança Pfizer-BioNTech tenia altres opcions, però que suposadament "van decidir procedir amb una vacuna que té exactament la mateixa modificació química de l'ARNm" que la injecció de Moderna, entre d'altres acusacions.

Segons informacions de Bloomberg, Pfizer ha assegurat que no ha estat notificada de la demanda i que no podia fer comentaris sobre això. Els representants de BioNTech, per part seva, no han respòs immediatament a una sol·licitud de comentaris per part del medi nord-americà.

Moderna ha explicat que no demana que es retiri la vacuna de Pfizer-BioNTech del mercat ni que es bloquegin vendes futures, sinó una indemnització per danys i perjudicis per una quantitat no especificada per al període que comença el 8 de març d'aquest any. Així mateix, diu que no sol·licitarà una indemnització a Pfizer per les vendes als 92 països d'ingressos baixos i mitjans on Moderna va alliberar la patent del seu sèrum.

L'any passat Pfizer va registrar gairebé 37.000 milions de dòlars en vendes de Comirnaty, el seu sèrum d'ARNm, mentre que Moderna va obtenir uns 18.000 milions de dòlars d'ingressos amb Spikevax.

contador