cumbre ceoe constructoras garamendi buena

El sector de la construcció es veu amb capacitat per guiar la recuperació econòmica d'Espanya. Però, com que no pot fer-ho en solitari, el president de la Confederació Nacional de Construcció (CNC), Juan Lazcano, ha instat el Govern i l'oposició a arribar a un consens per al desenvolupament d'un pla de reestructuració i l'aprovació d'uns pressupostos que impulsin la inversió en infraestructures.

"Només ens en sortirem d'aquesta amb una inversió massiva en infraestructures", ha advertit Lazcano durant la cimera empresarial organitzada per la CEOE. També ha fet una crida a les institucions públiques a recuperar la col·laboració públic-privada en el finançament dels projectes de construcció. "No podem continuar defugint el debat sobre la necessitat de reduir la càrrega que els ciutadans suporten per finançar les seves infraestructures", ha defensat.

La resta dels ponents presents en aquesta jornada ha subscrit aquest missatge. "La col·laboració públic-privada serà el motor de la reconstrucció", ha remarcat el president d'Agbar, Ángel Simón. I en aquesta mateixa línia s'ha pronunciat Manuel Manrique, president de Sacyr, que ha insistit que el treball conjunt entre empreses i Estat és "imprescindible" per sortir com més aviat millor de la recessió que ha provocat la pandèmia del coronavirus.

Manrique també ha demandat "seguretat jurídica, certitud, estabilitat i una adequada rendibilitat dels projectes" per atreure inversió estrangera. Aquesta mateixa necessitat és la que observa el president de Ferrovial, Rafael del Pino, que ha sol·licitat "un pla de reactivació que faci d'Espanya un territori atractiu per a la inversió", basat en una política fiscal que no incrementi la pressió econòmica que sofreixen actualment tant empreses com particulars.

"És necessari impulsar la construcció per la seva capacitat de generació d'ocupació" dins del mateix sector i en les activitats vinculades, segons el president de Oficemen, Víctor García. Durant la seva compareixença, ha sostingut que per cada 1.000 milions d'euros que s'inverteixen en infraestructures, es generen 10.000 ocupacions directes i 5.000 d'indirectes.

INVERTIR EN HABITATGE

Cap a on ha de dirigir-se aquesta inversió? El vicepresident executiu de la Confederació Espanyola d'Associacions de Fabricants de Productes de Construcció (CEPCO), Luis Rodulfo, ha manifestat la necessitat de centrar-se en les infraestructures sanitàries, però també en el mercat d'habitatge residencial. La seva proposta és alliberar sòl públic per edificar-hi pisos amb un lloguer assequible per a les famílies més necessitades.

Per part seva, el president de l'Associació de Promotors Constructors d'Espanya (APCE), Juan Antonio Gómez-Pintado, ha plantejat avals públics per facilitar la compra d'habitatge als joves, una proposta que les promotores han estat demanant des de fa setmanes. "No requerim fons del Govern, demanem un compromís d'aval perquè els bancs puguin concedir hipoteques per un 95% de l'import de l'habitatge", ha aclarit.

Noticias relacionadas

contador