ep repsol y el corte ingles abriran 1000 tiendas supercor stopgo en las estaciones de servicio de la
EUROPA PRESS - Archivo

Repsol ha presentat durant el 2019 una pèrdua anual de 3.816 milions d'euros, després d'assumir els nous escenaris de preus del petroli i el gas, consistents amb els objectius climàtics de l'Acord de París, la qual cosa ha suposat un ajust de 4.849 milions d'euros al valor comptable dels seus actius.

  • 15,05€
  • -1,02%

Els analistes de Bankinter consideren que els seus resultats són "febles" i que "han decebut" els inversors. En la seva opinió, "l'entorn és especialment complicat per al petroli i el gas, amb fortes caigudes des de començaments d'aquest any, la qual cosa ha suposat un llast per als resultats de Repsol i de la resta de petrolieres".

No obstant això, malgrat aquesta anàlisi inicialment negativa, aquests experts atorguen a Repsol una valoració de 17,70 euros per acció, la qual cosa suposa un potencial alcista del 43% a dotze mesos i justifica el seu consell de comprar el valor. "Pensem que Repsol continua sent una de les petrolieres que presenta millors perspectives", afirmen; i per a això en donen cinc raons.

En primer lloc, el grup presidit per Antonio Brufau i dirigit per Josu Jon Imaz "compta amb un model cada vegada més integrat i menys dependent del preu del petroli". La nova estratègia de Repsol passa per posicionar-se cada vegada més dins el "comerç minorista de gas, electricitat i generació elèctrica, estratègia que va potenciar amb la compra de Viesgo i amb l'adquisició de projectes eòlics".

En acabar l'any, Repsol va superar la xifra del milió de clients d'electricitat i gas, després d'incorporar-ne 250.000 més a la seva cartera des de novembre de 2018. El seu objectiu és aconseguir 2,5 milions de clients minoristes d'electricitat i gas a Espanya al 2025, i aconseguir una quota de mercat superior al 5%.

Bankinter afegeix que Repsol està molt ben posicionada per a la IMO 2020, la nova normativa que exigeix als vaixells utilitzar un petroli amb un contingut màxim de sofre del 0,5%, enlloc del 3,5% actual. "Aquest desafiament suposa una oportunitat per a Repsol, ja que potenciarà la seva àrea de Downstream" (refinat), perquè "ja va realitzar les inversions pertinents per a adaptar les seves refineries a la nova regulació".

En tercer lloc, als preus actuals, Repsol ofereix la rendibilitat per dividend més alta de l'Ibex 35, pròxima al 8%. És cert que el valor acumula una gran correcció del 23% des del seu màxim històric (ajustat per dividends) marcat en 15,92 euros el mes de juliol, però en qualsevol cas, el compromís amb el dividend per part de la directiva és molt sòlid.

Malgrat el resultat de 2019, la companyia mantindrà la retribució als seus accionistes, que es va incrementar en un 5% i que aconseguirà 1 euro per acció aquest 2020, segons ha confirmat a la Comissió Nacional de Mercats i Valors (CNMV).

D'altra banda, Bankinter destaca que Repsol compta amb un "balanç sanejat" després del gran ajust realitzat en 2019. El resultat net ajustat, que mesura específicament la marxa dels negocis de la companyia, va arribar als 2.042 milions d'euros, respecte dels 2.352 milions de l'exercici anterior.

"Aquesta xifra, obtinguda en un context en el qual els preus del petroli i el gas van disminuir de manera significativa, i en el qual es van registrar menors marges internacionals en els negocis industrials, reflecteix la fortalesa i capacitat de generació de valor", ha assenyalat Repsol. A més, la companyia va augmentar el seu flux de caixa operatiu en un 8%, fins als 5.837 milions d'euros.

Finalment, un altre factor molt positiu és que la petroliera seguirà amb el seu programa de recompra d'accions. "S'espera que abans de la Junta General d'Accionistes, que es preveu que es celebri al maig, es llanci un programa de recompra d'accions vinculat amb la reducció del 5% del capital social", ha confirmat Repsol, la qual cosa augmentarà el benefici per acció.

Noticias relacionadas

contador