ep torre cepsapwc
EUROPA PRESS

PwC, Deloitte, KPMG i EY, les 'big four' de l'auditoria i consultoria del món, també estan notant la crisi a Espanya provocada pel confinament amb què s'ha combatut la Covid-19. Diferents fonts assenyalen que estan sofrint seriosos descensos dels seus ingressos de consultoria, i que estan intentant compensar-los amb assessorament sobre reestructuracions, concursos, etc. Això està provocant els primers ajustos, com ara reduccions de jornades o sortides de socis. Al sector s'assenyala a PwC com el més afectat, seguit per Deloitte.

"Amb una crisi com l'actual, les empreses i els bancs han de retallar totes les despeses que no són essencials. L'auditoria l'han de continuar fent per llei, però tenen molts projectes de consultoria que han cancel·lat o ajornat fins que arribin temps millors. I això està reduint notablement els ingressos d'aquesta àrea de les 'big four', que s'ho estan passant malament", explica una font informada.

ep sede de kpmg en madrid
Sede de KPMG en MadridKPMG (TWITTER) - Archivo

Això s'està traduint en algunes mesures d'ajust a les oficines d'aquests gegants a Espanya. El primer, l'increment de la pressió als socis per intentant conservar el major nombre de contractes possible. El segon, la reducció de jornades (i consegüentment, de salaris) en algunes àrees que tenen menys càrrega de treball: aquestes firmes facturen als clients per hores treballades i, si no es poden facturar les hores previstes, no té sentit que els treballadors les facin.

És el que s'està fent en algunes àrees concretes. A d'altres unitats més afectades s'ha anat més enllà i alguns socis han sortit de les firmes precisament per falta de projectes. Altres fonts parlen fins i tot d'ERTOs en algunes d'aquestes companyies.

CERCAR PROJECTES ADAPTATS A LA CRISI

Fonts de les 'big four' es defensen dient que la caiguda no és tan greu -almenys de moment-, que el creixement anterior de la consultoria havia estat molt fort i que estan compensant el descens amb nous contractes lligats a la crisi. Així, parlen d'assessoria d'ERO i laboral en general, per a projectes "post Covid", reestructuracions, concursos de creditors, finançament, 'supply chain' (perquè les empreses no es quedin penjades de nou si tornen a tancar-se les fronteres), etc.

ey sede madrid colocación del logo horizontal

"Has de veure quins projectes de consultoria pots adaptar a aquesta situació", assenyalen fonts d'una d'aquestes firmes. Una altra assenyala que la situació depèn de cada sector: "El turisme està molt afectat, però el sector de salut demana més serveis i el sector públic també". L'àrea d'advocats també va bastant bé, segons la percepció general. Una tercera font conclou que "no veiem una caiguda brusca, però dependrà de la rapidesa de la recuperació de l'activitat".

PWC I DELOITTE, ELS MÉS AFECTATS

Segons totes les fonts consultades, les més afectades són, per aquest ordre, PwC i Deloitte. Respecte a PwC, Expansión va publicar que ha fet reduccions de jornades i algunes de les fonts consultades parlen també d'ERTO i sortida de socis. Un portaveu de la firma no va respondre a les preguntes de Bolsamanía.

deloitte edificio

Quant a Deloitte, les fonts expliquen que és la firma que té menys coixí en el negoci d'auditoria perquè ha perdut les de moltes d'empreses de l'Ibex (tradicionalment n'era líder) arran de la seva imputació en el cas Bankia i de l'obligació de canviar d'auditor per un canvi en la llei. Un portaveu assegura que "nosaltres estem en una situació forta, i precisament la diversificació de negocis fa que els nostres ingressos i tresoreria es mantinguin en bon estat. Continuem augmentant la facturació i contractant gent, fins i tot en auditoria millorem".

KPMG també té en marxa una reducció de jornada que afecta una unitat de 80 persones.

Noticias relacionadas

contador