ep viviendaalquiler 20181023113702
Europa Press - Archivo

El percentatge de joves que han participat al mercat de l'habitatge a Espanya ha estat del 29%, percentatge que suposa un retrocés del 24% durant l'últim any a causa dels preus dels lloguers, ja que el nombre de joves que ha llogat o ha intentat llogar ha retrocedit un 39%, mentre que es manté el de la compra.

Així es desprèn de l'informe 'Els joves i la seva relació amb l'habitatge', elaborat pel portal immobiliari Fotocasa, que reflecteix que el percentatge de joves entre 18 i 34 anys que participa al mercat de l'habitatge ha passat del 38% el 2017 al 29% aquest any, un 24% menys, a causa principalment del lloguer, la participació de joves que va llogar o va intentar llogar un habitatge ha baixat fins al 17%, un 39% menys.

En canvi, a la banda de la compra, o intenció de compra, amb prou feines es registren canvis d'un any a un altre, i es manté un percentatge proper al 12%. La directora d'Estudis de Fotocasa, Beatriz Toribio, explica que l'índex immobiliari del portal acumula pujades del 3,5%, de les quals la més gran és del 2017 (+9%), si bé, el 2018 s'han superat en diverses ciutats i capitals de província els preus màxims registrats durant el boom.

El percentatge de joves entre 18 i 34 anys que participa al mercat de l'habitatge ha passat del 38% el 2017 al 29% aquest any

Per edats, els més joves (de 18 a 24 anys) han reduït la seva participació del 29% el 2017 al 15% el 2018, però també en la recerca d'un habitatge en propietat (del 8% al 4%). No obstant això, els que tenen entre 25 i 34 anys han apostat més per la compra d'habitatge, passant del 6% al 9%. En aquest segment, l'activitat al mercat del lloguer cau un 33% respecte a 2017.

L'informe mostra també que el principal objectiu tant de comprar o llogar un habitatge per part del segment més jove de la població és per usar-la com a primera residència. Així, el 88% dels menors de 35 anys assenyala que l'habitatge que ha buscat durant aquest últim any és per a residència habitual. A més, l'ús com a primera residència s'incrementa del 85% de 2017 al present 88%, enfront d'un 8% que vol l'habitatge com a segona residència i un 1% que vol adquirir un habitatge com a inversió.

EL PERFIL DEL LLOGATER

La mitjana edat del jove actiu al mercat del lloguer és de 27 anys, i en general, les dones tenen molt més protagonisme que els homes a l'hora de llogar un habitatge (73% enfront del 27% d'homes) i són majoritàriament universitàries.

El motiu principal que els porta a buscar pis de lloguer és el canvi de residència per estudis o treball (47%), seguit per la voluntat d'independitzar-se (40%). Gairebé la meitat dels que formen part d'aquest grup pertanyen a la classe social mitjana-alta i un terç té ingressos anuals d'entre 10.000 euros i 20.000 euros.

A més, el 61% dels inquilins està solter i un 39% en parella, i un 50% dels joves actius al mercat immobiliari durant l'últim any assegura que es decanta pel lloguer perquè la seva situació econòmica li impedeix comprar un habitatge.

Un 50% dels joves actius al mercat immobiliari durant l'últim any assegura que es decanta pel lloguer perquè la seva situació econòmica li impedeix comprar un habitatge

No obstant això, hi ha joves que es decanten pel lloguer perquè els dona més llibertat i flexibilitat (34%) i perquè facilita la mobilitat laboral (38%), un 17% prefereix llogar perquè s'evita despeses de manteniment i un 8% assegura que lloga habitatges perquè mai es podria permetre comprar-ne. Fins i tot un 22% assegura que la compra no entra en els seus plans. A l'altre extrem, un 4% no pot comprar perquè el banc no li concedeix una hipoteca.

ELS PLANS DE COMPRA

Segons revela l'informe, el 41% dels menors de 35 anys que han estat actius al mercat del lloguer no té previst comprar a mitjà termini, tot i que no descarta fer-ho més endavant. Un altre 47% voldria fer-ho dins dels propers 5 anys i tan sols un 12% realment no té previst comprar un habitatge.

Per edats, el 51% dels joves de 25 a 34 anys que han estat actius al mercat del lloguer mostra intenció de comprar un habitatge durant els propers 5 anys. En canvi, els inquilins més joves (18 a 24 anys) veuen aquesta opció més llunyana i un 47% no descarta l'opció de compra però, no considera que sigui dins dels propers 5 anys.

Durant l'últim any el 12% dels joves entre 18 i 34 anys van comprar o van intentar comprar un habitatge. De fet, un 6% dels joves van arribar a tancar l'adquisició d'un immoble, dels quals el subgrup més rellevant en compra era el de 25 a 34 anys (16%) seguit del grup de 18 a 24 anys (4%). Les dones (65%) tenen major protagonisme que els homes a l'hora d'adquirir i la seva edat és una mica superior (29 anys) al que vèiem en el lloguer.

GAIREBÉ LA MEITAT CREU QUE S'APROXIMA UNA NOVA BOMBOLLA

Finalment, el percentatge de compradors menors de 35 anys que s'hipotequen ha passat del 78% de 2017 a un 82% el 2018. El preu és, principalment, el primer filtre que apliquen els joves a l'hora de buscar un habitatge, i tenen en compte el nombre d'habitacions, que no calgui gastar diners en arranjaments o que disposi de serveis propers. A l'extrem oposat, el que menys tenen en compte els joves en la seva recerca d'habitatge és que tingui piscina, que a la zona hi hagi bons col·legis o que tingui traster.

Gairebé la meitat (un 47%) dels joves actius al mercat immobiliari està d'acord amb què s'aproxima una nova bombolla immobiliària quan el 2017 aquest percentatge era del 32%.

La segona qüestió es mostra en afirmacions com que viure de lloguer és llençar els diners (passa del 33% al 43%), que un pis és la millor herència que es pot deixar als fills (del 39% al 47%) o que comprar un habitatge és una bona inversió (del 48% al 58%).

Noticias relacionadas

contador