sepi

L'Estat, a través de la Societat Estatal de Participacions Industrials (SEPI), no tindrà l'obligació de llançar una OPA sobre les cotitzades que rescati encara que superi el 30%, percentatge a partir del qual la llei obliga actualment a fer-ho per la totalitat de la companyia.

Segons es publica al Boletín Oficial del Estado (BOE), "l'adquisició de les participacions en el capital social amb càrrec al Fons quedarà exempta de l'obligació de formular oferta pública d'adquisició en els supòsits previstos als articles 128 i 129 del Reial decret legislatiu 4/2015 de 23 d'octubre, pel qual s'aprova el text refós de la Llei del Mercat de Valors".

En concret, es refereix al Fons de suport a la solvència d'empreses estratègiques, dotat amb 10.000 milions d'euros, adscrit al Ministeri d'Hisenda i gestionat des de la SEPI.

L'objectiu d'aquest fons és donar suport públic de manera temporal perquè les empreses puguin reforçar la seva solvència en situacions en les quals el crèdit o les mesures de liquiditat no fossin suficients per assegurar-ne la supervivència i requereixin una recapitalització. Ho farà a través de la concessió de préstecs participatius, deute subordinat, subscripció d'accions o altres instruments de capital, i estarà destinat a empreses no financeres que pateixin dificultats derivades de la Covid-19. A més, hauran de ser considerades estratègiques per al teixit productiu nacional o regional.

Per part seva, l'Estat tindrà un termini màxim de sis mesos per resoldre les sol·licituds d'inscripció per part de les empreses a aquest nou fons, a partir de la presentació de la sol·licitud. Si acabat aquest termini no s'ha dictat ni notificat resolució, s'entendrà que la sol·licitud ha estat desestimada.

El Govern fa ús així de la finestra oberta per la Unió Europea en matèria d'ajudes estatals perquè els Estats puguin ajudar companyies claus en situacions taxades i enfront de la crisi de la Covid-19.

Les regles comunitàries fixen condicionants en la percepció d'aquests 'rescats' tant en la seva injecció, com en unes certes polítiques de les empreses beneficiàries com en la temporalitat o període que podran comptar amb els recursos públics. Les ajudes en forma de recapitalització han d'estar subjectes a més a plans de desinversió de la participació estatal que, en tot cas, “serà remunerada en línia amb el que es disposa en el referit Marc Temporal i compliran amb la resta dels requisits establerts en aquest”, refereix el BOE.

Es tracta d'una mesura d'intervenció “d'últim recurs” i “temporal” a aplicar, prèvia sol·licitud dels beneficiaris, només a aquelles empreses considerades estratègiques per al teixit productiu nacional o regional. A l'hora de catalogar la seva condició estratègica es valorarà, entre d'altres motius, si ho són “per la seva sensibilitat pel que fa a impacte social i econòmic, la seva rellevància per a la seguretat, la salut de les persones, les infraestructures, les comunicacions o la seva contribució al bon funcionament dels mercats”, refereix la norma.

El Tresor Públic ingressarà qualsevol import que generi la injecció de fons: els dividends, interessos, plusvàlues i qualssevol altres remuneracions que resultin de les inversions o operacions que es realitzin; al costat dels imports ingressats per les desinversions a mitjana que es vagin duent a terme, i una vegada es resti qualsevol despesa associada o les minusvalideses.

Les operacions les decidirà el Consell Gestor prèvia sol·licitud de l'empresa, encara que precisarà d'autorització del Consell de Ministres. Quan l'empresa ho sol·liciti, tindrà sis mesos per aprovar-ho, i en cas de silenci administratiu s'entendrà que ha estat desestimada la transacció.

La SEPI serà, a efectes pràctics, el dipositari i representant de l'Estat en les operacions, encara que els títols o accions que s'adquireixin no seran considerats part del patrimoni de l'Estat. Totes les transmissions patrimonials, operacions societàries i actes derivats, directa o indirectament, incloent-hi ampliacions de capital o reestructuracions que s'escometin pel Fons estaran exemptes de qualsevol tribut estatal, autonòmic i local, a més d'estar lliures d'aranzels i honoraris de fedataris públics i registres.

Si per efecte del ‘rescat’ s'adquireix una participació accionarial que doni dret a butaques al Consell d'Administració, el Consell Gestor nomenarà els consellers equivalents a la seva quota accionarial.

La llei deixa clar, d'altra banda, que els informes o documents que puguin obrar en poder del Consell Gestor i de la SEPI per la seva ajuda a les empreses “tindran caràcter reservat”, sense que puguin ser divulgades “a cap persona o autoritat, ni utilitzats amb finalitats diferents d'aquelles per a les quals van ser obtinguts”.

Noticias relacionadas

contador