ep torre de electricidad
ENDESA

La nova tanda de mesures econòmiques del Govern per pal·liar els efectes de la crisi del coronavirus impedeix que els ciutadans perdin el seu subministrament de llum, aigua i gas durant el temps que duri l'estat d'alarma. Una mesura que, de moment, deixa fora els serveis de telecomunicacions. A més, hi ha més mesures per evitar que els ciutadans i les empreses més afectats econòmicament hagin d'afrontar el pagament d'aquests rebuts. Un impacte en el compte de resultats de les companyies elèctriques que tindrà un para-xocs.

  • 17,14€
  • 0,47%
  • 11,66€
  • 0,39%
  • 23,94€
  • 2,48%

El Govern ha previst compensar per la retallada de pagaments de les empreses a les companyies, tant a les elèctriques com a les gasistes, via Pressupostos. Una Llei que, avui dia, no té data en el calendari.

En concret, el reial decret aprovat aquest dimarts en Consell de Ministres contempla que les lleis de Pressupostos Generals de l'Estat que s'aprovin, i amb la finalitat de compensar en el Sistema Elèctric, la reducció d'ingressos a conseqüència de les mesures previstes [en referència al cessament de pagaments d'empreses i autònoms] es dotarà un crèdit en la secció pressupostària del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic.

Aquest crèdit compensarà l'impacte perquè serà per l'import equivalent a la reducció d'ingressos per al Sistema Elèctric atribuïble a aquestes mesures. I el mateix per al sector gasista.

PAGAMENT ÚNIC

A més, el text de l'executiu indica que l'import serà transferit a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC), i incorporat d'una sola vegada, com a ingrés, al sistema de liquidacions del sistema elèctric gestionat per aquest organisme. I, de nou, el mateix per al gas.

Les mesures previstes per l'Executiu de Pedro Sánchez també contemplen que puguin accedir al bo social elèctric tant els autònoms que hagin cessat la seva activitat i hagin vist reduïda la seva facturació com aquells treballadors per compte d'altri que s'hagin vist afectats per Expedients de Regulació d'Ocupació (ERO).

Quant a la reducció de facturació dels autònoms per poder accedir al bo social, aquesta rebaixa haurà de ser del 75% en relació amb la mitjana d'ingressos del semestre anterior.

A més, el reial decret aprovat aquest dimarts contempla no tallar la llum, el gas i l'aigua a cap ciutadà al seu habitatge habitual. Dins d'aquests serveis essencials no es contempla el telèfon o internet, que en anteriors redaccions de l'Executiu en aquesta crisi sí que es consideraven serveis bàsics, donades les mesures de confinament. A les ‘telecos’, en canvi, sí que els permet realitzar portabilitats de mòbils, sempre que no comportin desplaçaments a l'interior dels domicilis.

Noticias relacionadas

contador