ep angel ron presentaresultadosbanco 20190114165817
EUROPA PRESS - Archivo
4,51€
  • -0,03€
  • -0,73%

La jutgessa de Primera Instància encarregada de la demanda interposada per Popular, ara Santander, pel bonus d'Ángel Ron ha donat la raó al banc. En una sentència donada a conèixer aquest divendres, la magistrada condemna l'expresident de Popular a tornar els 228.000 euros ja cobrats per Ron, alhora que dona via lliure a l'aplicació de la clàusula malus perquè l'entitat recuperi els imports que correspondrien a aquesta retribució.

Es tracta d'una retribució de 12,8 milions d'euros que Ron tenia congelat a l'espera de la sentència. Havia de cobrar aquest import des del seu cessament fins a la seva jubilació. Santander, però, reclamava que Mapfre, la companyia encarregada de la gestió d'aquesta prejubilació, no l'hi abonés.

Ron ha estat condemnat a tornar la part del bonus que va cobrar a la bestreta durant el primer trimestre del 2017, que puja a 13.093,92 euros, més els interessos legals meritats des que es va imposar la demanda, el 23 de novembre d'aquell any, cinc mesos després que l'entitat fos finalment resolta.

A més, la magistrada dona dret al banc a aplicar les clàusules malus i clawback del contracte de Ron, que són dues condicions que les grans empreses solen incloure al redactat del contracte dels seus alts executius i que els permeten revocar el lliurament d'una remuneració variable si es donen determinades condicions.

D'aquesta manera, en aplicar la clàusula clawback dels exercicis 2013 i 2014, Ron haurà de tornar els 215.546,33 euros que va cobrar durant els anys 2015 i 2016, a més dels interessos legals des del 8 de setembre de 2017. És a dir, que en total haurà de tornar a Santander 228.640,25 euros més els interessos legals dels diners corresponents.

D'altra banda, la jutgessa dona permís a Santander per activar la clàusula malus de la remuneració variable corresponent a l'exercici 2014 que Ron encara no havia cobrat.

L'import ascendeix a 42.600 euros en efectius i 10.216 accions del banc. A més, li permet aplicar la clàusula clawback per a les quantitats que Mapfre pagava a Ron per la pòlissa d'assegurança de rendes des del 20 de febrer de 2017, l'import de la qual no detalla la sentència. Finalment, permet al banc reduir a zero la compensació per prejubilació que havia d'abonar-se a Ron a través de la pòlissa d'assegurança de rendes, de manera que la magistrada condemna Mapfre a deixar sense efecte les obligacions de pagament.

Així, la jutgessa ha trigat tres mesos a prendre la decisió d'estimar íntegrament la demanda de Popular des que els passats 4 i 5 de juny se celebrés la vista entre les representacions legals de Santander i el mateix Ron. Durant aquesta vista, l'expresident de Popular va acusar el banc de atribuir-li les pèrdues milionàries de Popular durant els seus últims trimestres com a entitat independent. La defensa de Ron podrà presentar un recurs d'apel·lació si no està d'acord amb la sentència, per la qual cosa compta amb un termini de vint dies. Podrà fer-ho davant l'Audiència Provincial de Madrid.

contador