ep dependiente de tienda nike con mascarilla en la reapertura de tiendas tras la crisis del
NIKE

El sector del comerç sofrirà un cop molt dur sobre els seus ingressos aquest 2020. La crisi del coronavirus ha obligat a tenir tancats els establiments durant aproximadament tres mesos, i ja fa balanç de les pèrdues que suposaran per al seu volum de negoci. Segons l'Associació Nacional de Grans Empreses de Distribució (Anged) el cop serà, com a mínim de 30.000 milions d'euros.

En termes generals, el comerç ha estat tancat 91 dies, segons ha indicat el president d'Anged, Alfonso Merry del Val, durant la seva intervenció a la taula sobre Comerç, en el marc de la cimera organitzat per la patronal CEOE. Una trobada a la qual han assistit les principals associacions del sector, així com companyies com Puig i Google, però no El Corte Inglés, que estava previst al programa inicial però que, segons fonts de la companyia, va declinar la seva intervenció la setmana passada.

Anged, que engloba entre d'altres empreses el mateix El Corte Inglés, a més de Carrefour, Ikea i Auchan, insta que hi hagi un "acord entre empresaris i sindicats", en què el "Govern ha d'assumir el seu únic rol, facilitar acords socials amplis i generosos" i assegura que els actors del comerç hauran de fer "sacrificis colossals per evitar xifres d'atur que produeixen esgarrifances".

NO A UN 'INFERN FISCAL'

"No és el moment de contrareformes, sinó d'incentivar l'ocupació, la inversió i compensar l'esfondrament de l'activitat", ha resumit Merry del Val qui, a més, ha indicat que "les nostres institucions [excepte la Monarquia] i la classe política estan tremendament qüestionades". "Som conscients que l'ocupació és un factor decisiu per recuperar el consum. No podem convertir la nostra economia en un infern fiscal i legislatiu", ha resumit Merry del Val.

Els petits comerciants també tenen un discurs familiar, i insten, sobretot, a posar en marxa mesures per impulsar el comerç de proximitat. Per exemple, amb una "campanya de conscienciació a grans mitjans", segons ha proposat el president de la Confederació Espanyola de Comerç (CEC), Pedro Campo. La seva intenció, ha indicat, és "reactivar la demanda urbana i el comerç de barri". També creu que és necessari prorrogar els Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO) per criteris objectius.

MÉS COMPRES ONLINE

Els representants de les dues associacions que integren les empreses de supermercats (ACES i ASEDAS) han destacat el paper que han jugat aquests comerços durant la crisi. Aurelio del Pino, president d'ACES, ha reclamat més flexibilitat d'horaris comercials i de la negociació, del sector que "necessita un conveni estatal de garanties per a les empreses".

La crisi del coronavirus, a més, ha accelerat el comerç online, que ha arribat a disparar-se un 74%, segons ha indicat Fuencisla Clemares, directora general de Google España. Un ritme que no s'havia vist mai prèviament i que ha impulsat la transformació del sector.

Pel que fa a les pròpies companyies, Marc Puig, president del grup Puig i de l'Institut de l'Empresa Familiar ha reconegut que en, en el seu cas, la caiguda de vendes va ser del 87% a l'abril i del 75% al maig.

Puig ha reclamat que es faciliti la creació d'empreses. "No espatllem el que ja funciona" i ha indicat que "sense els ERTOs hi hagués hagut més EROs". També insta a "no apujar impostos. No més càrregues, serem menys competitius". A més, en línia amb d'altres països, com ara Itàlia, Puig creu necessari comptar amb un nou "ministre amb poders que s'envolti dels millors, que compti amb el teixit empresarial" i que posi en marxa les mesures necessàries per a la recuperació.

Noticias relacionadas

contador