ep archivo   logo de banco santander 20221006104703
BANCO SANTANDER - Archivo

La FCA (Financial Conduct Authority), autoritat financera del Regne Unit, ha multat Santander UK, filial britànica de Santander, amb 107.793.300 lliures esterlines després de detectar "deficiències greus i persistents en els seus controls contra el blanqueig de capitals (AML) que afecten els seus clients de Business Banking", segons ha informat l'organisme en un comunicat.

  • 4,47€
  • -1,67%

Entre el 31 de desembre del 2012 i el 18 d'octubre del 2017, Santander no va supervisar ni va gestionar adequadament els seus sistemes d'AML, explica l'FCA, cosa que "va impactar significativament en la supervisió de comptes de més de 560.000 clients empresarials".

L'autoritat britànica afegeix que Santander tenia sistemes "ineficaços" per verificar adequadament la informació proporcionada pels clients sobre el negoci que realitzarien. L'empresa tampoc supervisava adequadament els diners que els clients els havien dit que passaria pels seus comptes en comparació amb el que realment s'ingressava, precisa.

"La mala gestió per part del Santander dels seus sistemes de lluita contra el blanqueig de capitals i els seus intents inadequats de resoldre els problemes van crear un risc prolongat i greu de blanqueig de capitals i delinqüència financera", explica Mark Steward, director d'Execució i Supervisió del Mercat de l'FCA. "Com a part del nostre compromís de prevenir i reduir la delinqüència financera, seguim prenent mesures contra les empreses que no apliquen controls adequats contra el blanqueig de capitals", afegeix.

El comunicat inclou exemples de les situacions que es van produir. En un cas, explica, un nou client va obrir un compte com a petit negoci de traduccions amb dipòsits mensuals previstos de 5.000 lliures. Al cap de sis mesos estava rebent milions en dipòsits i transferint ràpidament els diners a comptes separats.

Santander sabia que hi havia debilitats significatives en els seus sistemes i controls d'AML i va començar un programa de millores el 2013. Si bé aquests canvis van donar lloc a algunes millores, el banc va concloure que els canvis no abordaven adequadament les debilitats subjacents i, el 2017, va decidir implementar una reestructuració integral dels seus processos i sistemes. Santander UK continua invertint en el programa de transformació i remediació en curs, explica l'FCA.

L'autoritat afegeix que Santander no ha impugnat les conclusions i ha acceptat arribar a un acord, cosa que significa que s'ha beneficiat d'un descompte del 30%. Sense el descompte, la sanció econòmica hauria estat de 153.990.400 lliures esterlines.

Noticias relacionadas

contador