ep archivo   el banco suizo julius baer
TWITTER / @PERUNEWSPAPERS - Archivo

La FCA (Financial Conduct Authority), autoritat financera del Regne Unit, ha multat Julius Baer amb 18 milions de lliures esterlines “per no dur a terme les seves activitats amb integritat, per no tenir una cura raonable en l'organització i el control dels seus assumptes i per no ser oberta i cooperativa amb l'FCA”, segons ha assenyalat en un comunicat l’organisme.

L'FCA també ha decidit inhabilitar Gustavo Raitzin, excap regional de Bank Julius Baer (BJB), Thomas Seiler, excap subregional (de mercat) de BJB per a Rússia i Europa de l'Est i director no executiu de Julius Baer International (JBI) ), i Louise Whitestone, exgestora de relacions a la secció de Rússia i Europa de l'Est de JBI.

L'FCA ha arribat a la conclusió que JBI va facilitar els acords d'intermediació entre BJB i un treballador de diverses empreses del Grup Yukos, Dimitri Merinson. En virtut d'aquests acords, BJB va pagar honoraris d'intermediari a Merinson per presentar les empreses del Grup Yukos a Julius Baer. Això es va fer en l'entesa que les empreses del Grup Yukos col·locarien grans sumes de diners en efectiu a Julius Baer, ​​de les quals Julius Baer podria generar importants ingressos.

En particular, es van fer transaccions de divises no comercials en què es van cobrar a les empreses del Grup Yukos uns tipus d'interès molt superiors als normals, i els beneficis es van repartir entre Merinson i Julius Baer. Dimitri Merinson va rebre pagaments de comissions per un total d'aproximadament 3 milions de dòlars com a resultat d'aquests acords.

"Aquestes comissions eren indegudes i, juntament amb les transaccions de divises no comercials, mostraven una falta d'integritat en la manera com JBI estava duent a terme aquest negoci", remarca la FCA al comunicat.

Així mateix, afegeix que JBI no tenia polítiques i procediments adequats per identificar i gestionar els riscos derivats de les relacions entre JBI i els cercadors (tercers externs que presentaven clients potencials a Julius Baer a canvi d'una comissió). Això incloïa l'absència de polítiques que definissin les normes relatives a l'ús de cercadors dins de JBI fins després del juny del 2010. Les polítiques introduïdes després d'aquesta data eren "inadequades", remarca.

Per acabar, l'FCA explica que JBI va tenir coneixement de la naturalesa d'aquestes transaccions -incloent-hi els pagaments de comissions a Merinson- el 2012 i va sospitar que s'havia comès un possible frau. Tot i això, continua, no va informar d'aquests assumptes a l'FCA immediatament com es requereix o en absolut fins al juliol de 2014.

"Hi havia signes evidents que les relacions en aquest cas eren corruptes, que els alts càrrecs van veure i ignorar. Aquestes deficiències creen les circumstàncies en què poden prosperar els delictes financers més greus. Les decisions de l'FCA sobre els individus que l'FCA al·lega que van estar involucrats en aquests errors seran ara revisades al Tribunal Superior", ha declarat Mark Steward, director executiu d'Execució i Supervisió del Mercat de l'FCA.

JBI va acordar en una fase primerenca resoldre totes les qüestions de fet i la responsabilitat parcialment acordada (però no la sanció) i, per tant, es va beneficiar d'un descompte del 15% al ​​30% en virtut dels procediments de resolució executiva de l'FCA. Si no fos per aquest descompte, l'FCA li hauria imposat una multa de 24.496.700 lliures.

"Aquesta va ser una investigació exigent que va requerir l'obtenció de proves a Suïssa, incloent-hi entrevistes. A més, encara que la investigació es va completar abans dels tancaments per la Covid, la publicació de la Notificació Final de l'empresa es va veure impedida per una Ordre del Tribunal, que ha estat recentment anul·lada", informa l'FCA.

Els procediments del Tribunal Superior relatius a les notificacions de decisió de Thomas Seiler, Louise Whitestone i Gustavo Raitzin van començar el 28 de novembre.

contador