ep archivo   fachada de la sede de grifols a 9 de marzo de 2023
Ricardo Rubio - Europa Press - Archivo

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) ha confirmat que el procés per analitzar els comptes de Grifols pot trigar "diverses setmanes". En un comunicat fet públic aquest dimarts, el regulador del mercat també ha confirmat que està analitzant el paper de Gotham City, per comprovar si ha comès alguna infracció. A més, no cal suspendre'n la cotització ni prohibir-hi posicions curtes. Aquestes en són les raons.

  • 9,19€
  • 2,09%

"Davant la publicació de l'informe de Gotham City Research LLC el matí del dia 9 de gener i la marcada incidència que va seguir en el preu de les accions de Grifols, la CNMV ha anat requerint des del dia 10 de gener informació a la companyia, alguns dels seus accionistes i entitats relacionades amb l'informe esmentat. La prioritat de la CNMV s'ha centrat fins ara en la informació sobre la companyia a disposició dels accionistes i inversors", ha explicat al comunicat.

"La informació requerida a Grifols ja ha estat remesa a la CNMV per l'entitat i aquesta ha començat a ser analitzada. Com passa en aquest tipus de processos, aquesta anàlisi pot requerir que es demanin informacions aclaridores o complementàries i, atesa la complexitat de les qüestions sobre les quals versa, es pot demorar unes setmanes, sense poder determinar una data concreta per a la seva conclusió", ha afegit.

En aquest sentit, la CNMV ha indicat que "el procés de revisió de la informació financera de Grifols podria resultar, si escau, l'absència d'alguna informació o la incorrecció d'alguna dada o magnitud de la informació financera. Depenent d'això podria derivar-se la necessitat de fer aclariments, complements, desglossaments o fins i tot correcció de la informació publicada per Grifols”.

Segons el regulador, "no és possible, òbviament, anticipar aquestes conclusions ni les actuacions corresponents a la fase actual, ni tampoc hi ha evidències avui dia, amb la informació pública disponible, que la informació publicada i auditada de Grifols no sigui conforme amb la normativa".

També ha recordat que "les facultats de la CNMV, de conformitat amb la normativa europea, permeten la revisió a posteriori d'aspectes específics dels comptes d'un emissor, com en aquest cas, i eventualment exigir aclariments o canvis en la informació financera publicada.

No obstant això, com passa a tots els mercats desenvolupats, la funció de supervisió a posteriori no reemplaça ni té el mateix abast que el deure dels administradors de reflectir la imatge fidel a la informació financera i el deure dels auditors d'emetre una opinió professional fundada sobre aquesta circumstància".

TAMBÉ INVESTIGA GOTHAM CITY

Sobre Gotham City, la companyia que va acusar Grifols de frau comptable, la CNMV ha assenyalat que "més enllà de la revisió de la informació financera de Grifols, la CNMV està analitzant la conducta de Gotham quant al contingut del seu informe, la manera en què va ser difós i les operacions de mercat connexes. L'objectiu és determinar si aquesta conducta és conforme amb les normes europees sobre abús de mercat, en particular les que aborden la difusió d'informació enganyosa.

Aquesta anàlisi haurà de nodrir-se, necessàriament, de la conclusió de la revisió de la informació financera de Grifols esmentada anteriorment”.

De moment, "la CNMV no ha detectat, des del dia 9 de gener fins avui, que hi hagi cap informació privilegiada concreta pendent de publicació que suposi una situació d'informació asimètrica entre diferents inversors. Per això no ha calgut suspendre la negociació de manera cautelar, mentre fos difosa aquesta eventual informació”.

POSICIONS CURTES

Pel que fa a les posicions curtes, la CNMV "està monitoritzant de forma estreta des del dia 9 les posicions sobre Grifols. En termes agregats i comparats amb el conjunt de cotitzades espanyoles, aquestes no presenten valors elevats i no han determinat l'evolució fonamental del preu" Addicionalment, no es donen les condicions que marca el Reglament europeu sobre vendes en curt (Reglament UE 236/2012) quant a limitació o prohibició de posicions curtes per a una mesura d'aquest tenor”.

Finalment, ha assenyalat que "té la ferma determinació d'aclarir la situació com més aviat millor i que es facin públiques les conclusions de les seves actuacions".

Noticias relacionadas

contador