ep sebastian albella cnmv encursola apie 20180622140301
UIMP

La Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) es defensa de les crítiques rebudes per part dels accionistes minoritaris de Telepizza i DIA. Segons el seu president, Sebastià Albella, la tasca que ha exercit l'organisme supervisor ha estat "meticulosa" i la llei s'ha aplicat de manera "prudent i sensata". Sí que reconeix que l'OPA llançada per KKR sobre Telepizza és "un cas extrem" i encara que no està d'acord amb què un accionista amb menys d'un 60% del capital opti per l'exclusió de borsa d'una companyia, entén que és una situació "raonable".

"L'exclusió de negociació de les accions de Telepizza és un cas una mica extrem. Sortirà de borsa una companyia en la qual un 44% del capital estarà en mans d'accionistes diferents del majoritari. Aparentment el capital flotant és molt ampli, però l'oferent va anunciar en el seu moment que el seu propòsit era realitzar l'exclusió i va demanar que la seva OPA fos equivalent a la d'una d'exclusió, acció a la qual tenien dret i que compleix amb la normativa", ha declarat Albella a periodistes durant una trobada del sector financer organitzat per Deloitte, Societat de Taxació i ABC.

Però el president de la CNMV està tranquil pels drets dels minoritaris, ja que gran part d'aquest 40% que no està en mans de KKR pertany a inversors professionals, de manera que "la preocupació o el grau d'anomalia és menor". A més, llança un encàrrec als fons 'rebels' que tenen capital de Telepizza: "Una gran part d'aquest capital flotant està repartit en paquets de més d'1%, 3% o 5% entre inversors institucionals i sempre han sabut que l'exclusió s'anava a produir", afegeix Albella. El capital flotant entre minoritaris entesos en sentit tradicional, apunta, estaria "al voltant d'un 3% i 5%, però és una dada pendent de confirmar, de manera que l'exclusió seria més raonable".

Després de tancar la seva OPA sobre Telepizza, Tasty Bidco, societat d'inversió íntegrament participada per fons i comptes gestionats o assessorats per KKR, ha aconseguit el control de Telepizza (56,29%) i manté els seus plans d'excloure la companyia de borsa. Per fer-ho mantindrà una ordre sostinguda al mercat al mateix preu de l'OPA, 6 euros, un preu que els fons que formen part del capital fa setmanes que estan tractant d'elevar.

"DILIGÈNCIA I NEUTRALITAT" EN DIA

Els minoritaris de DIA tampoc estan conformes amb l'actuació de la CNMV en l'OPA de LetterOne. Consideren que el regulador no ha complert degudament la seva tasca de control i es plantegen accions regalis per exigir responsabilitats, tant a la CNMV com al Consell de DIA, segons han assenyalat des de l'Associació d'Accionistes Defensors de DIA (AADD).

Però Albella encaixa "amb esportivitat" les crítiques a una tasca que és "complicada" i suscita "moltes opinions". "Hem actuat amb la màxima diligència i meticulositat no només en l'OPA, sinó en tot el que ha passat en aquesta companyia des de fa molts mesos", considera el president de l'organisme. Ha defensat, a més, que la tasca del supervisor s'ha realitzat "amb la màxima diligència i exquisida neutralitat".

Aquest dilluns la CNMV va acceptar el canvi de condicions en l'OPA de LetterOne sobre DIA permetent al fons de Mikhaïl Fridman eliminar el llindar mínim d'acceptació marcat com a condició per a l'operació. A més, va validar la seva oferta de 0,67 euros com a preu equitatiu d'acord amb la llei d'opes, cosa que va eximir el principal accionista de DIA d'haver de llançar una nova OPA si com a resultat d'aquesta aconsegueix el control de la companyia.

Pel que fa a les potencials accions legals, Albella afirma que "tothom té dret a fer valer els seus drets per les vies legals i nosaltres som molt respectuosos amb això".

contador