• El 2017 va multar quatre comercialitzadores d'electricitat i gas natural amb un total de 155.000 euros
cbendesa2 short

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha sancionat Endesa Energia amb 30.000 euros per haver canviat a un consumidor de companyia elèctrica (comercialitzador d'electricitat) sense comptar amb el seu consentiment. La multa és perquè Competència considera que, amb aquesta actuació, l'empresa és responsable d'una infracció lleu de les tipificades a la Llei 24/2013, de 26 de desembre, del sector elèctric.

  • 17,07€
  • 0,09%
La CNMC ha acreditat que Endesa Energia no ha respectat el procediment que han de seguir les comercialitzadores d'electricitat

Aquesta multa té el seu origen en la denúncia que va realitzar un consumidor a través de l'Associació de Consumidors FACUA-Consumidors en Acció, queixant-se que li havien canviat de comercialitzador d'electricitat sense el seu vistiplau. Després de rebre la denúncia, la CNMC va procedir a l'obertura d'un període d'informació prèvia i, posteriorment, va iniciar un expedient sancionador contra Endesa Energia per cometre una infracció administrativa de caràcter lleu, en concret, per l'incompliment dels requisits de contractació i apoderament amb els clients.

La CNMC ha acreditat que Endesa Energia no ha respectat el procediment que han de seguir les comercialitzadores d'electricitat per contractar amb un nou client ni tampoc ha comptat amb el seu consentiment. És més, Competència recorda que no és la primera vegada que sanciona empreses del sector energètic per pràctiques similars. Així, el 2017 va multar quatre comercialitzadores d'electricitat i gas natural (Endesa Energia, Iberdrola Clients, Gas Natural Serveis, i Viesgo Energia) amb un total de 155.000 euros.

A més, la CNMC va publicar el 2015 una sèrie de recomanacions per fomentar les bones pràctiques entre els consumidors i les comercialitzadores d'electricitat i gas natural, quan es realitza una contractació. Entre d'altres consells, insistia en la importància que les companyies siguin molt curoses a l'hora de captar clients a través de canals de venda domiciliària i per telèfon, especialment en el cas de consumidors vulnerables i de gent gran.

Així mateix, la normativa estableix el dret del consumidor a triar comercialitzador, i obliga a aquests a complir els requisits de contractació i apoderament amb els clients.

Noticias relacionadas

contador