ep archivo   el presidente de aena maurici lucena durante el encuentro generacion de oportunidades
Eduardo Parra - Europa Press - Archivo

La Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) ha aprovat la resolució de supervisió sobre les tarifes aeroportuàries aplicables per Aena a l'exercici 2023, mitjançant la qual es congelen aquests imports a partir de març de 2023.

  • 182,45€
  • 0,25%

En la resolució, la CNMC, que s'encarrega de supervisar i controlar les tarifes aeroportuàries que s'actualitzen cada exercici, ha corregit la previsió del trànsit aeri per a l'exercici 2023. Considera que la proposta d'Aena era massa conservadora, tenint en compte la informació actual disponible sobre l'evolució del trànsit.

Davant la manca d'acord entre Aena i les companyies aèries, i amb l'objectiu de preservar l'estabilitat tarifària en exercicis futurs, la CNMC ha resolt imputar a les tarifes del 2023 la part dels costos sanitaris i operatius que va assumir Aena i que té dret a recuperar a través del marc tarifari, cosa que permet que la variació tarifària efectiva el 2023 sigui d'un 0% (45,6 milions d'euros)”, assenyala la CNMC al comunicat.

A més, s'ha determinat que l'ingrés màxim per passatger ajustat (IMAAJ) sigui de 9,77 euros per passatger, després d'haver supervisat que els valors de tots els paràmetres de la fórmula de càlcul s'adeqüessin a la normativa vigent.

El regulador també ha indicat que la variació tarifària aprovada del 0% es distribueix linealment entre els diferents serveis aeroportuaris.

D'altra banda, la CNMC ha avaluat el procés de consultes de les tarifes aeroportuàries entre Aena i les companyies aèries, i ha conclòs que ha estat correcte. Tot i això, ha introduït mesures de millora, sobretot en la informació que han d'intercanviar les parts.

"Si es confirma, la notícia és negativa en la mesura que rebaixa les perspectives de tarifes, encara que entra dins del que és normal, ja que el regulador sempre opta per posicions salomòniques entre les aerolínies i l'operador", explicaven aquest dimarts els experts de Banc Sabadell.

En qualsevol cas, reconeixien, l'impacte és “molt limitat”, ja que “la diferència suposa 0,06 euros/passatger que, assumint la nostra estimació de 267,5 milions per al 2023, implica deixar d'ingressar 16 milions d'euros (menys del 0,5% de la capitalització)”.

Noticias relacionadas

contador