ep maurici lucena betriu presidente   consejero delegado de aena
RAÚL URBINA

Aena ha arrencat aquest dimarts amb caigudes destacades a la borsa (encara que ara es recupera) després que s'hagi publicat que la CNMC (Comissió Nacional dels Mercats i la Competència) ha optat per congelar les tarifes per al proper any 2023. Cinco Días informa que la variació del 0%, davant les set dècimes que demanava l'operador aeroportuari, es farà pública de forma imminent.

  • 142,20€
  • -3,07%

"Si es confirma, la notícia és negativa en la mesura que rebaixa les perspectives de tarifes, encara que entra dins del normal, ja que el regulador sempre opta per posicions salomòniques entre les aerolínies i l'operador", comenten els experts de Banc Sabadell al seu informe diari de mercats.

"En qualsevol cas, l'impacte és molt limitat, ja que la diferència suposa 0,06 euros/passatger que, assumint la nostra estimació de 267,5 milions per al 2023, implica deixar d'ingressar 16 milions d'euros (menys del 0,5% de la capitalització)", detalla el banc.

Aena demanava una alça tarifària del 0,69%, incloent-hi els costos per contenir el coronavirus a les terminals entre octubre del 2021 i març del 2022. Les companyies aèries, per la seva banda, creien que les tarifes del 2023 només havien d'incloure els costos del darrer trimestre del 2021 (32,5 milions). Segons Cinco Días, aquesta dissensió ha fet que la CNMC dictamini que només es podran traslladar costos Covid mentre el seu efecte no derivi en pujada tarifària.

contador