• La CNMV ja va advertir després d'un exercici de 'client misteriós' de males pràctiques en la venda de productes d'inversió
  • El regulador ha publicat una guia tècnica i ha establert un període fins al 10 de maig per rebre comentaris
bancos espanoles

Els reguladors han posat el focus en la venda de productes d'inversió. Les empreses de serveis d'inversió, especialment la banca, han d'establir un procés de formació i certificació dels coneixements i competències del personal que informa i assessora els clients.

La indústria, a més, haurà de treballar a contrarellotge. Ja fa un any que el regulador europeu (ESMA, per les sigles en anglès) va establir unes directrius que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) incorporarà a la guia tècnica definitiva, tot i que, per ara, n’ha publicat un esborrany i ha donat temps fins al 10 de maig per rebre comentaris.

La banca ja ha viscut episodis de processos de demandes i dany de reputació per la venda de productes complexos com les preferents o per informació poc nítida als contractes com les clàusules sòl. Amb la venda de productes d'inversió, l'organisme presidit per Sebastián Albella ja va advertir al març de mala praxi, ja que després d'un exercici de 'client misteriós' a les sucursals va concloure que hi havia "debilitats" al procés per falta d'informació sobre costos i riscos o per assessorament sense que el client ho percebi. "Es va posar en manifest que hi ha molts assessoraments encoberts. La banca actualment reporta que només el 9% o 10% de la plantilla assessora", assenyala Sergio Míguez, director de Relacions Institucionals d'EFPA.

La CNMV va posar en manifest que hi ha molts assessoraments encoberts. La banca actualment reporta que només el 9% o 10% de la plantilla assessora

La normativa MiFID II, que entrarà en vigor el gener de 2018, se centra en la regulació dels mercats financers i en la protecció de l'inversor. La normativa europea està pendent de la seva transposició per part del Ministeri d'Economia i Competitivitat, amb l'ajuda de la CNMV, que ja ha donat a conèixer algunes exigències com, per exemple, sobre la formació i la certificació dels empleats.

RISCOS DE NO COMPLIR

En aquest cas, s'estableix que els treballadors de societats d'inversió que informin o assessorin sobre productes d'inversió hauran de tenir una certificació per això. La banca podrà optar per un model extern o intern per això, en aquest cas la responsabilitat recau sobre el consell d'administració. "Si no hi ha formació o certificació, o no és adequada, hi haurà base per reclamar en el futur. La banca s'enfrontaria amb aquesta via a potencials demandes ", explica Fernando Zunzunegui, coordinació de regulació d'EFPA Espanya.

EFPA és part interessada en el procés, ja que està especialitzada en la formació i homologació d'assessors financers. En aquest cas, que el 'lobby' bancari hagi aconseguit cert grau de flexibilitat per part de la CNMV, "és comprensible perquè hi hagi una continuïtat en el servei", assenyala Míguez.

"La directiva europea s'enfoca en els continguts i deixa al marge la certificació. El que demanem és aquesta flexibilitat que ve d'ESMA", assenyala José Luis Martínez Campuzano, portaveu de l'Associació Espanyola de Banca (AEB). En aquesta línia, prossegueix, advoca perquè "siguin les mateixes entitats les que decideixin si la formació dels continguts obligatoris és interna o externa. Els bancs són els primers interessats a donar la millor formació als seus empleats ja que els consideren el seu millor actiu", afegeix.

EXIGÈNCIES DE FORMACIÓ CONTÍNUA

Els professionals que informin o assessorin i que no estiguin homologats per això hauran de rebre classes teòriques i pràctiques (mínim de 80 hores per al personal que informi i 150 per al que assessori), ser avaluats de forma independent al pas anterior i rebre certificació. Les tres exigències es poden realitzar internament o externa amb una renovació anual que exigirà 20 hores per als que només informen i 30 hores per als que assessoren el client sobre els productes d'inversió que ofereix l'entitat. També es demana sis mesos d'experiència.

En EFPA expliquen que gairebé la totalitat d'assessors de les banques privades i que les exigències seran proporcionals. "No es demanarà el mateix a una EAFI que a un gran banc", assenyalen com a exemple. "El model és flexible, però la clau és que els estàndards són molt rígids sobre formació i experiència. En cas de no complir-se, pot haver-hi conseqüències de reputació i legals", insisteix Zunzunegui. Cal tenir en compte, a més, que la banca acapara gairebé el 70% de la distribució de fons a Espanya i que les tres majors gestores (CaixaBank, Santander i BBVA) acaparen a prop del 50% del patrimoni de més de 240.000 milions en fons espanyols.

Aquests experts reconeixen que la tensió està sent alta sobre part de les plantilles de la banca tradicional, però reforcen que MiFID II posa el focus en protegir el client. Un llicenciat en economia o en una altra llicenciatura similar, per exemple, no tindrà la certificació sense una formació extra llevat que el degà de la seva universitat ho certifiqui. La CNMV estableix que l'acreditació de coneixements tindrà tres vies: títol o certificació inclosos en la llista que elaborarà el propi regulador; certificació externa que queda sota la responsabilitat de l'entitat per comprovar l'equivalència; certificació interna sota la responsabilitat de l'entitat.

Els treballadors que no compleixin els requisits no podran prestar serveis d'informació o assessorament sobre inversors, "excepte sota supervisió directa d'un empleat que sí, els tingui. Aquesta circumstància no es pot prolongar per un període superior a quatre anys ", explica la guia tècnica de la CNMV, que dóna així aquest període com a transició màxima.

En aquest sentit, el regulador assegura que supervisarà el compliment de les exigències. La CNMV rebrà comentaris fins al 10 de maig. EFPA assenyala que malgrat la seva satisfacció amb la guia, enviarà "matisos tècnics".

Noticias relacionadas

contador