• Unicaja completarà la presentació de xifres dels bancs cotitzats amb la publicació dels seus comptes aquest dilluns
  • Es tracta de la primera temporada de resultats sense el Popular, que aporta 11 milions d'euros al benefici de Banc Santander
bancos espanoles

La banca reforça la seva capacitat de generar ingressos i, com a derivada, augmentar els seus beneficis. Així es desprèn de la publicació de resultats dels bancs cotitzats, a falta que el dilluns tanqui aquesta voràgine de xifres Unicaja.

  • 4,75€
  • -0,11%
  • 10,90€
  • -0,77%

Malgrat l'entorn de tipus baixos, que pressiona a la baixa la rendibilitat del negoci tradicional bancari, el conjunt del sector financer ha millorat els seus resultats en la primera meitat de l'any. Ho ha fet ampliant la seva capacitat d'obtenir ingressos i millorant la seva eficiència, un nexe comú en la presentació dels resultats de la banca cotitzada que s'ha amuntegat en els últims tres dies.

Els set bancs cotitzats (només falta Unicaja) han generat un benefici de 8.028 milions d'euros entre gener i juny. Una quantitat que augmenta un 21,5% respecte al mateix període de l'any anterior, quan encara estava 'viu' com un banc independent el Popular, llavors presidit per Ángel Ron. En aquell moment, va guanyar 94 milions d'euros. Un any després, aporta 11 milions d'euros al benefici del Santander que, no obstant això, ha destinat 7.000 milions d'euros procedents de la seva ampliació de capital a enfortir el balanç de l'entitat que es va adjudicar el 7 de juny per un euro.

Sense explicar ni al Popular ni a Unicaja, per tant, la banca guanya gairebé 1.400 milions més en la primera meitat de 2017 que en el mateix període de 2016. Ja en el primer trimestre, els sis bancs de l'Ibex van augmentar el seu benefici un 32,5% fins als 3.104 milions. El creixement entre gener i juny està impulsat pels dos grans bancs, ja que el Santander augmenta el seu benefici en un 24% fins als 3.616 milions d'euros i BBVA fa el propi en un 26% fins als 2.306 milions.

La resta d'entitats financeres acompanya als dos 'blue xips' de l'Ibex 35 en aquesta adreça. CaixaBank va obtenir un benefici de 839 milions d'euros, la qual cosa representa un increment interanual del 31,5%. També va millorar els seus comptes Banc Sabadell, encara que amb menor intensitat per l'evolució del banc britànic TSB. Si escau, eleva els guanys nets un 6% fins als 451 milions d'euros. En la mateixa línia, el benefici de Bankia va guanyar 514 milions d'euros entre gener i juny. El banc parcialment nacionalitzat impulsa el seu benefici en un 6,9%.

Per contra, dues entitats presenten un benefici que es redueix en la comparativa anual, encara que amb casos molt diferents entre si. Un d'ells és Bankinter, que va aconseguir un resultat net de 241 milions d'euros, un 16% menys que l'exercici previ, encara que pot seguir presumint de ser el banc espanyol més rendible amb un ROE del 12,17%.

L'altre és Liberbank, que va sofrir en borsa després de la resolució del Popular fins al punt que la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV) va decidir vetar les posicions curtes. Els guanys de l'entitat cauen un 3,2% fins als 61 milions d'euros.

Noticias relacionadas

contador