• La rendibilitat mesurada pel RoE millora des del 6,89% fins al 7,97%
  • El marge d'interessos augmenta un 11,9% fins als 17.008 milions
ana patricia botin fotografos
ana patricia botin fotografos

Banc Santander ha complert avui amb la previsió que va avançar fa un mes, quan va anunciar una ampliació de capital de 7.072 milions d'euros per digerir al Popular. Llavors, va avançar una estimació de benefici de 3.600 milions d'euros. I el resultat final del primer semestre està lleugerament per damunt, en 3.616 milions d'euros, la qual cosa suposa un increment del 24% respecte al mateix període de l'any anterior. Les accions del Santander, que pugen més d'un 18% en l'acumulat de l'any, cotitzen avui amb descensos del mig punt percentual.

  • 4,85€
  • 2,16%

La xifra de benefici inclou 11 milions d'euros aportats pel Popular, que es va adjudicar per un euro el passat 7 de juny després de ser intervingut per les autoritats europees. "Des de l'adquisició del Popular fa menys de dos mesos, hem avançat de forma significativa per fer front a les prioritats immediates: hem ampliat el capital necessari per complir amb els nostres requisits i anunciat un pla per reduir l'exposició immobiliària del Popular", assenyala Ana Botín, presidenta del Santander, en el comunicat remès a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV).

Aquesta setmana, l'entitat va anunciar el resultat de l'ampliació, que va tenir una sobredemanda de 8,2 vegades, la qual cosa equival a peticions d'inversions institucionals per valor de més de 56.000 milions d'euros. Banc Santander aportarà 7.000 milions de capital al Popular "per restaurar la seva ràtio de capital regulatori", assenyala l'entitat. Actualment, aquest indicador està en el -4,9% després d'un impacte negatiu de 12.000 milions benvolgut en el seu compte de resultats derivat de la resolució del banc. La ràtio regulatòria anterior a la resolució era del 9,1% abans de la resolució, mentre que el Santander espera que després de la injecció de diners ascendeixi al 10,5%.

Més enllà de l'aportació del benefici net, el Santander exclou l'impacte del Popular en la presentació de les seves principals variables. Entre elles, el marge d'interessos, que mesura la capacitat del banc per generar ingressos amb la seva activitat tradicional de prestar i captar diners, augmenta un 11,9% fins als 17.008 milions d'euros. Per la seva banda, el marge brut, que compara ingressos i despeses, s'eleva un 12,1% fins als 24.078 milions d'euros. Així, el resultat brut ordinari abans d'impostos creix un 19,5% fins als 6.585 milions d'euros.



Banc Santander: "L'entitat resultant pretén augmentar la seva rendibilitat i generar sinergies de costos properes als 500 milions d'euros a partir de 2020"

L'evolució dels tipus de canvi ha afavorit les xifres publicades avui per l'entitat. Descomptant l'impacte de les divises, l'augment del marge d'interessos seria del 7,4%; el del marge brut, del 7,7%; en el cas del marge net, del 10,4%; i el benefici net, un 11,1%.

La rendibilitat del banc també millora, sempre sense explicar al Popular. El ROE, que reflecteix la rendibilitat del capital, s'eleva en la comparativa interanual des del 6,89% fins al 7,97%. No obstant això, respecte al primer trimestre cau, ja que al març es va situar en el 8,18%. Per la seva banda, el RoTE, que utilitza per al càlcul el patrimoni tangible del banc, puja des del 10,27% de fa un any fins a l'11,82% actual.

La contribució més gran al benefici ha tornat a arribar des de Brasil, amb un 26% del resultat, mentre que Regne Unit aporta el 17% i el negoci a Espanya suma un altre 13%.

El volum de recursos de clients en el balanç ascendeix a 969.778 milions d'euros, un 14,6% més que en la primera meitat de l'any anterior. Fora del balanç, el Santander gestiona 187.267 milions d'euros, un 7,3% més, que procedeixen de fons d'inversió (151.472 milions), fons de pensions (11.328 milions) i patrimonis administrats (24.468 milions).

Noticias relacionadas

contador