• El selectiu lluita per mantenir-se per sobre dels 10.500 punts
  • En el terreny macro, aquest divendres s'han publicat les dades de PIB d'Espanya, França i Estats Units
ep bolsamadrid ibex 35 parque
EUROPA PRESS

L'Ibex 35 perd els 10.600 punts i lluita per mantenir-se per sobre dels 10.500 punts després de caure gairebé un 1%. Els bancs, que han presentat els seus resultats, empenyen al selectiu fins al vermell. L'Ibex ha encadenat quatre jornades consecutives amb pujades enmig de la presentació de resultats empresarials. Ahir, precisament, va poder tancar per sobre dels 10.600 punts amb l'impuls de la pujada de més del 3% de Telefònica després de publicar els seus resultats.

  • 4,85€
  • 2,16%
  • 11.154,60
  • 1,56%

En concret, BBVA va publicar aquest dijous després del tancament un benefici de 2.306 milions d'euros en el primer semestre, un 26% més que el mateix període de l'any anterior. L'entitat presidida per Francisco González cau un 0,6%.

Mentre que aquest divendres, abans de l'obertura, 's'han confessat' davant del mercat Banc Santander, CaixaBank i Sabadell, en els tres casos amb augments importants del resultat net i per sobre del que projectava el consens d'analistes seguits per FactSet. En el cas del Santander, el benefici puja un 24% fins als 3.616 milions d'euros, amb escàs impacte del Popular, que aporta 11 milions, encara que dispara com es preveia la taxa de morositat del banc presidit per Ana Botín fins al seu nivell més alt des de 2014. No obstant això, les seves accions també cauen un 0,67%.

Pel que fa a CaixaBank, l'entitat ha elevat el seu benefici eleva un 31,6% fins als 839 milions en el primer semestre. El grup ho atribueix a la millora dels ingressos bancaris. El mercat esperava un augment del resultat net de CaixaBank, encara que no tan intens com el que finalment s'ha produït. L'entitat catalana cotitza amb pujades superiors a l'1,5%.

Finalment, Banc Sabadell ha incrementat els seus guanys un 5,9% fins als 450,6 milions d'euros. No obstant això, si s'exclou el negoci del banc britànic TSB, el creixement seria major: d'un 37,8% fins als 385,3 milions. Les accions de l'entitat es disparen un 47% en l'acumulat de l'any. Sabadell també puja en l'Ibex, encara que menys que Caixabank, un 0,4%

Fora de les dades empresarials dels bancs, aquest divendres també ha presentat els seus comptes Acciona. La companyia ha retallat un 86,6% el seu benefici net, fins als 80 milions, per falta d'extraordinaris. Acciona està sent el 'fanalet vermell' amb una caiguda de més del 5%.

De la banda dels guanys, IAG és el valor que millor comportament està tenint en el selectiu amb una pujada de prop del 3%. El holding aeri ha presentat els seus comptes. La societat resultant de la fusió Iberia-British, IAG, va registrar en el primer semestre de l'any un benefici net de 567 milions d'euros, un 2,3% més que la xifra aconseguida en el mateix període de l'any anterior.

Al Mercat Continu, OHL ha presentat els seus resultats. La companyia va registrar pèrdues de 32,1 milions d'euros en el primer semestre, enfront del benefici de 3 milions d'euros obtingut en el mateix període de 2016, segons ha informat aquest divendres la companyia a la Comissió Nacional del Mercat de Valors (CNMV). Les seves accions cauen gairebé un 6%.

El principal selectiu de la Borsa de Madrid encadena quatre pujades consecutives, alguna cosa que no passava des de la primera setmana de maig, quan va sumar cinc alces seguides. Els grans bancs i Telefónica han possibilitat aquest avanç per l'Ibex, major que en la resta d'Europa. I malgrat l'esfondrament aquest dijous de Siemens Gamesa, que es va deixar en borsa un 17,3% davant la paràlisi del seu negoci a Índia. Aquest divendres redueix les seves pèrdues, encara que segueix en negatiu, amb caigudes del 0,5%.

Tècnicament, l'Ibex té davant si la resistència dels 10.704 punts. "Mentre que no vegem un tancament per sobre d'aquest nivell de preus seguirem pensant en una volta al nivell dels 10.400 punts. El més normal és que el selectiu espanyol acabi estenent la correcció dels últims mesos fins al nivell dels 10.200-10.000 punts, nivells on es troba la mitjana de 200 sessions", apunta César Nuez, analista tècnic de Bolsamanía.

JORNADA CARREGADA DE DADES MACRO

En l'àmbit macroeconòmic, aquest divendres s'ha publicat el PIB del segon trimestre. L'economia espanyola va créixer en aquest període un 0,9%. D'aquesta manera, manté el sòlid creixement dels dos últims anys, en línia amb les projeccions que apunten al fet que en 2017 tornarà a expandir-se per sobre del 3%.

A més, l'Índex de Preus al Consum (IPC) es va mantenir estable al juliol, segons l'indicador avançat per l'Institut Nacional d'Estadística (INE) aquest divendres. En concret, es va quedar en l'1,5% interanual, igual que al juny, amb el que es manté allunyat dels nivells superiors al 2% de principis d'any, quan es va disparar pel repunt dels preus de les matèries primeres.

Precisament, l'evolució del creixement és una de les variables que ha afectat aquest any a l'euro/dòlar, davant la divergència entre les expectatives vingudes a menys als Estats Units i l'impuls de la locomotora alemanya a Europa. L'euro puja avui un 0,25% i torna a situar-se per sobre dels 1,17 dòlars que va arribar a tocar amb màxims de 30 mesos enfront de la divisa nord-americana. Al mercat de matèries primeres, el petroli puja lleument i el Brent defensa els 51 dòlars. A Àsia, pèrdues generalitzades, amb un 0,5% a baix pel Nikkei japonès i el HSI de Hong Kong, i reculades de l'1,5% per l'ASX australià i pel Kospi coreà. Mentre que el Xangai Composite xinès és l'únic que evita el vermell en acabar pràcticament pla.

Noticias relacionadas

contador