ep jose maria roldan
APIE - Archivo

Com era d'esperar, el sector financer no està a favor de l'impost a la banca que vol crear el Govern. Les dues patronals bancàries, AEB i Ceca, han advertit en un comunicat conjunt que aquest nou tribut afectaria la solvència del sector a canvi d'una baixa recaptació.

"L'establiment d'un gravamen singular sobre el sector podria tenir uns efectes recaptatoris inferiors als pretesos i, però, afectar de forma molt negativa la seva solvència", apunten les dues associacions.

Posar en risc la solvència de la banca no seria l'únic efecte negatiu d'aquesta nova figura impositiva, segons els representants dels bancs. La mesura comportaria un desavantatge competitiu per a la banca espanyola a nivell europeu i, a més, suposaria un "sobrecost addicional" que complicaria l'accés als mercats de capitals de les entitats.

Així mateix, constituiria un "obstacle" en el "rellevant paper" de la banca en l'economia i la societat, "amb especial incidència pel que fa a la seva contribució a l'ocupació i al desenvolupament de l'activitat econòmica a través de la concessió del crèdit", assenyalen les patronals.

Aquest impost a la banca, que el Govern no ha concretat com es materialitzarà, implicaria gravar un sector la ponderació del qual en l'economia i els beneficis empresarials es troba al voltant del 3%. "Si la solució a aquest problema requereix augmentar els ingressos públics, tots els agents han de contribuir a sufragar-se de manera equitativa", suggereixen les dues patronals.

Les patronals assenyalen que l'objectiu d'aquest impost finalista, augmentar els ingressos de la Seguretat Social per finançar les pensions, "es pot compartir". En tot cas, indiquen que "la creació de nous gravàmens a la banca no constitueix una solució adequada, perquè seria injusta i perquè comportaria efectes col·laterals perjudicials per a l'economia espanyola en general".

Aquest comunicat arriba dies després que el Govern confirmés que crearia un impost a la banca i al dia següent que la ministra d'Hisenda i Funció Pública, María Jesús Montero, apuntés que aquesta nova figura impositiva no encarirà el crèdit. La ministra de Treball, Magdalena Valerio, per la seva banda, va confiar també ahir que els bancs serien "solidaris" i no repercutirien el sobrecost de l'impost als seus clients.

Noticias relacionadas

contador