evergrandecbroup1

La companyia suïssa Julius Baer s'uneix avui a molts altres que volen treure importància a la crisi de la promotora immobiliària Evergrande i al potencial efecte contagi. Així, incideix en el fet que Evergrande només representa el 4% de les transaccions immobiliàries de la Xina i una fracció relativament petita de l'ocupació. Atès que el sector immobiliari general representa entre un 20% i un 30% del PIB xinès, assumeix que és "fonamental" que qualsevol impagament es gestioni amb cura, però té clar que els estrangers estan més preocupats per aquest assumpte que els propis xinesos.

"Actualment, les nostres converses amb inversors institucionals indiquen que els estrangers tenen una visió molt més negativa de l'impacte en l'economia xinesa (d'una potencial fallida d'Evergrande) que els inversors xinesos locals. Als primers els preocupa que això pugui donar lloc a una altra 'crisi de Lehman', cosa amb la qual no estem d'acord. Els segons confien que els responsables polítics xinesos probablement intervindran a temps per evitar qualsevol dany substancial", afirma Sophie Altermatt, economista de Julius Baer.

Segons l'opinió d'Altermatt, el resultat final serà probablement un "punt intermedi".

No obstant això, Julius Baer creu que, a causa que la Xina continental està de vacances aquesta setmana i el canal d'inversió Stock Connect estarà tancat, la pressió dels estrangers seguirà penalitzant els índexs asiàtics.

"En altres paraules, el mercat podria estar lleugerament pressionat pels inversors estrangers pessimistes a curt termini. Esperem que el mercat xinès offshore segueixi baixant, tot i l'important descens que vam veure durant la jornada de dilluns. És probable que els promotors immobiliaris i les empreses de gestió immobiliària segueixin patint l'escàs sentiment inversor", precisa l'experta.

En termes d'efecte contagi, des de Julius Baer preveuen que els bancs i les asseguradores es vegin afectats a través dels canals financers, tenint en compte la seva exposició a préstecs i inversions en promotors immobiliaris xinesos.

"Els efectes d'una possible alentiment del mercat immobiliari a causa de la caiguda de les vendes d'habitatges i de la disminució de les activitats de construcció afectaran els proveïdors, incloent-hi els de la construcció i les matèries primeres (ciment, acer, etc.)", conclouen.

Noticias relacionadas

contador